Csigalassúsággal tudják megmenteni a pusztulástól a legendás szovjet csodagépet

Dagesztán partjainál rekedt a hatalmas, volt szovjet, titkos hadieszköz, az ekranoplán, 2020. október 6.

A Kaszpi-tenger partján rekedt, és súlyosan megsérült a Szovjetunió legendás hajó-repülőgép hibridje, az ekranoplán, ami a hidegháborúban akár atomtöltetet is képes lett volna titokban az amerikai partvidékhez eljuttatni. A 250 tonnás monstrumot most a partra próbálják vontatni, hogy egy emlékparkban állítsák ki, de naponta csak 10-20 centit tudnak haladni.

Szovjet mérnökök még a ’60-as években fejlesztették ki az úgynevezett párnahatás-repülőgépeket, amelyek nevük ellenére valójában vízi közlekedésre használhatók. Az ekranoplánnak is nevezett járművek addig nem látott vízi sebesség elérésére voltak képesek, hasonló elven, mint a szárnyashajók: a vízre bocsátott gépet a szárnyakon elhelyezett hajtóművek teljesen kiemelik a vízből, és közvetlenül a vízfelszín felett kialakuló légpárnán, minimális súrlódással tudtak haladni.

A parton rekedt ekranoplánról ez a kép szeptemberben készült.

Óriási tengeri lopakodó

Az ekranoplánokban a szovjet hadsereg is látott fantáziát, mivel a vízfelszín felett lebegő járművek mind a levegőt ellenőrző radarok, mind a víz alatt pásztázó szonárok számára láthatatlanok lettek volna, ráadásul a vízi aknák sem jelentettek volna rájuk fenyegetést, és sekély vizeken is képesek lettek volna közlekedni, így alkalmasak lettek volna akár nukleáris csapásmérésre is, még azelőtt, hogy az ellenség észlelné a támadást, és válaszcsapást mérhetne.

A katonai fejlesztés eredménye a Luny osztályú ekranoplán lett, amit 1987-ben hadrendbe is állítottak a haditengerészetnél, ahol a ’90-es évek végéig szolgált. A pénzhiány, illetve a gép korlátozott katonai felhasználhatósága miatt azonban a hatalmas, 74 méter hosszú és 20 méter magas gépből csak egy darab készült el. A hadrendbe állítás után kiderült, hogy az eszköz igen nehezen tud megfordulni, és veszélyt jelentenek rá az alacsonyan szálló madarak.

Hónapok óta a parton rozsdásodik

Az ekranoplán a Szovjetunió felbomlása után a dagesztáni Makhacskalában található, civilektől elzárt katonai kikötőben horgonyzott, a közelmúltban azonban felmerült, hogy a monstrumot felújítanák és egy emlékparkban állítanák ki. Júliusban ezért egy elhagyott tengerpartra vontatták. A gép azóta népszerű turistacélpont lett, azonban, mivel védelem nélkül hever a Kaszpi-tengeri part homokján, a hullámzás és az időjárás azóta látható károkat okozott benne.

A gép megsérült, azt nem tudni, hogy ez a nagy lyuk mikor keletkezett.

A gépről szeptember 28-án fotókat készítő Egor Berkut a Szabad Európának azt mondta, sokkolta a géptörzsön keletkezett jókora lyuk látványa, amin keresztül nagyrészt a hullámok vízzel töltötték fel a gép nagy részét.

Nem sokkal korábban Vitalij Raszkalkov, a népszerű orosz fotós tett közzé képeket az ekranoplánról. Mint írta, a dagesztáni kormány által ígért emlékparknak egyelőre hűlt helye volt, érkezésekor a 250 tonnás gépet munkások kötelekkel és bulldózerekkel próbálták elvontatni, sikertelenül. Raszkalkov elmondása szerint az ekranoplán szállítás közben sérülhetett meg.

Csak napi 10-20 centit haladnak

Derbent város szóvivője, Kamila Gamzatova ezzel szemben azt mondta a Szabad Európának, hogy „a tervek szerint halad” az ekranoplán elszállítása és restaurálása. Elmondása szerint a gépet a tengerparttól 100 méterre állítják majd ki, így az tulajdonképpen már most is „a Hazafias Park leendő területén van”, bár maga a park még nem készült el.

Elmondása szerint az emlékparkban egyéb katonai eszközöket, helikoptereket és páncélozott járműveket is kiállítanak majd, de a megnyitóra még 2021-ig várni kell. Ennek oka részben az, hogy a gépet a heves hullámzás miatt csak nagyon lassan lehet elvontatni, naponta csak 10-20 centimétert haladhatnak.

Az egy hét különbséggel készült két fotón valóban látszik, hogy a gép pár méterrel arrébb került, de a törzse nagy része még a későbbi fotón is a vízben van. Azt ígérték, hogy az ekranoplán sérüléseit a szállítás után kijavítják majd, és egy újrafestést követően olyan lesz, mint új korában.