Oroszország ismét ballisztikus rakétákkal támadta az ukrán fővárost

Bombatölcsér egy ház udvarán Kijevben 2023. december 11-én

Mind a nyolc lövedéket megsemmisítette a légvédelem, azonban az aláhulló roncsok következtében súlyos károk keletkeztek több lakóházban, illetve több mint száz háztartás áram nélkül maradt.

Kijevben hangos robbanások voltak hallhatók hajnal 4 órakor, illetve megszólaltak a légoltalmi szirénák is.

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy a légvédelem mind a nyolc ballisztikus rakétát lelőtte, viszont a lehulló roncsok megrongáltak több épületet, egy ember meg is sebesült.

Ehhez kapcsolódóan: Mi történt az ukrán atomerőművekkel eddig a háború alatt?

Az AP hírügynökség tudósítója a becsapódások egyik helyszínén, a főváros délkeleti részében látta, hogy a rakétatörmelékek teljesen szétzúztak egy építés alatt álló házat, és a közeli épületekben is károk keletkeztek.

A légicsapások nyomán mintegy százhúsz háztartás maradt áram nélkül az ukrán energiaügyi tárca friss tájékoztatása szerint.

Elemzők már rég figyelmeztettek, hogy a téli hideg beálltával fokozott orosz támadásokra kell készülni az energetikai infrastruktúra ellen, ahogy tavaly történt.

Miközben Oroszország az ukrán energiahálózatot célozza, önkéntesek kályhákat építenek

A brit védelmi minisztérium nemrég arról számolt be, hogy Oroszország előző héten vetette be először a nehézbombázóit szeptember óta, ami az újabb heves csapássorozatok kezdetét jelezheti.

Mindössze két héttel ezelőtt Kijev a háború eddigi legintenzívebb dróntámadását szenvedte el. A helyi hatóságok közölték, hogy egy kivételével mind a hetvenöt, pilóta nélküli repülőgépet sikerült leszedni.

Ukrajna többi részén a légvédelem tizennyolc drónt semmisített meg, a legtöbbet a déli Mikolajivban.

Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új argentin kollégája, Javier Milei beiktatásán vett részt a dél-amerikai országban, ahol többek között a sokak által Vlagyimir Putyin egyik fő európai szövetségesének tartott Orbán Viktorral is beszélt röviden.

Ehhez kapcsolódóan: Nagyon beleáll a Fidesz az ukrán vétóba, Orbán személyesen viheti be az utolsó ütést

Az Európai Unió vezetői a héten ülnek össze Brüsszelben. A magyar kormány kezdeményezte, hogy vegyék le a napirendről az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdése és a további támogatások ügyét.

Kedden az ukrán elnök Washingtonba utazik, ahol amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel és egyéb magas rangú tisztségviselőkkel is tárgyalni fog.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.