Hosszú börtön járhat a titkosügynököt leleplező esküvői fotóért

Az a bizonyos fotó

Akár 14 év börtönt is kaphat az az orosz házaspár, akiknek esküvői fotóján feltűnt és így lelepleződött egy orosz titkosügynök. A Lettországnak folytatott kémkedéssel is vádolt házaspár állítja, ártatlanok.

Konsztantyin Antonyec és Antonyina Zimina 2015-ben házasodott össze. Az esküvőn megjelent régi egyetemi társuk és barátjuk, Makszim Denyiszenko is, akivel több közös fotó is készült.

Öt évvel később a házaspár bíróság előtt áll, ítéletre várva. Azzal vádolják őket, hogy az esküvői fotóikkal lebuktatták Makszim Denyiszenkót, ezért a December 24-I ítélethirdetéskor akár 13-14 év börtönt is kaphatnak.

A házaspárt 2018 júliusában tartóztatták le az orosz enklávéban, Kalinyingrádban, zárt ajtók mögött zajló tárgyalásuk májusban kezdődött. Júliusban megvádolták őket azzal is, hogy államtitkokat adtak át Lettországnak – a házaspár mindkét esetben tagad.

Felajánlotta segítségét

Antonyina Zimina szülei még februárban a Szabad Európának adott interjúban arról beszéltek, a 2015 áprilisi esküvő vendégei között jelen lévő Makszim Denyiszenko a két fiatal barátja és egyetemi csoporttársa volt.

A lakodalmon Makszim Denyiszenko nyíltan beszélt arról, kinek dolgozik, mi több, “szükség esetére segítséget” ajánlott a párnak, névjegykártyát osztogatott a többi meghívottnak és többekkel fényképeszkedett – állították a feleség szülei.

Szintén ők beszéltek arról is, hogy a vendégek között voltak lányuk lett és litván barátai is.

A Kommerszant napilap februárban arról számolt be, hogy az esküvőn készült videók és fotók közül több feltűnt a közösségi médiában, mi több, egy balti ország televíziójának műsorába is bekerültek, az orosz titkosszolgálat (FSZB) ezután indított vizsgálatot.

Egyre több hasonló eset

Az elmúlt években megugrott a hazaárulással kapcsolatos esetek száma Oroszországban. Az egyik legnagyobb port Ivan Safronov ügye kavarta. Az újságíró az orosz úrügynökség vezetőjének, Dmitrij Rogozinnak a segítője is volt.

Ivan Safronovot július 7-én tartóztatták le és vádolták meg azzal, hogy államtitkokat szolgáltatott ki Csehországnak.

A Kommersant és az Interfax tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!