Oroszország trójai falova?

Your browser doesn’t support HTML5

Miközben Herszon a felszabadítását ünnepelte, Lengyelországban két ember halálát okozta egy orosz gyártmányú rakéta. A cseh parlament házelnöke, Markéta Pekarová Adamová azt mondta: „képesek a háború kérdését Magyarországon felhasználni az EU ellen. Ők Oroszország trójai falova. Fontosnak tartom, hogy egyértelmű jelzést küldjünk nekik: ez elfogadhatatlan.” A hét videóiból és képgalériáiból válogattunk.

Facebook-oldalunkon is hírül adtuk, hogy bár a jövő héten lett volna a V4-országok házelnökeinek találkozója Pozsonyban, de elmarad. A cseh házelnök szerint Magyarország Oroszország trójai falova:

Az Orbán-kormány szankcióellenes propagandája és népszavazási kezdeményezése kapcsán múlt héten annak jártunk utána kvízünkben, hogy eddig milyen elvek, országok, kormány- és államfők melletti kiállásként szórta Magyarország vétóival az EU-t, illetve hogy mennyire érvényesülnek ilyenkor a sokat hangoztatott gyermekvédelmi, klímavédelmi elvek, a nemzetek szuverenitásának fontossága, esetleg az, hogy „más ország belügyeibe nem szólunk bele”. Érdekes eredményre juthat ön is, ha kitölti a kvízt:

A határ túloldalán, Ukrajnában az ukrán csapatok ellentámadásban egyre több települést foglalnak vissza, de közben a mozgósítás hatására újabb és újabb orosz csapatokkal találják szemben magukat, akik viszont nem feltétlenül képzett katonák, sőt még fegyverük sem biztos, hogy van. A Szabad Európának ukrán harckocsik legénysége nyilatkozott, akik a frontvonalon harcolnak a nemrég mozgósított orosz csapatok ellen. Azt mondják, az orosz erősítést gyakran megfelelő tapasztalat és felszerelés nélkül vetik be harcolni, és hogy az elesett orosz katonák helyére azonnal új behívottak érkeznek, nem kímélve sajátjaikat sem az oroszok, ezért a katonák vágóhídnak nevezik a frontvonalat:

Ott voltunk Herszonban is, hogy tudósítsunk róla, hogyan ünnepelték a helyiek a város felszabadítását az orosz megszállás alól:

A Szabad Európa fotósa nemcsak az emberek örömét, de azt is lencsevégre kapta, milyen pusztítást hagyott maga után a városban az orosz megszállás és a háború:

Ünneplés a romok között: Herszon a felszabadítás után

Van, aki alkotással bizonyítja, az élet él és élni akar. Banksy, a neves graffitiművész múlt hét péntek este posztolt egy fotót legújabb falfestményéről, amely egy tornászlányt ábrázol egy lebombázott épület romjain Borogyankában. Azóta a város más romos épületein is feltűntek a hozzá köthető alkotások, bár azokat a művész egyelőre nem osztotta meg a közösségi médiában: