Oroszország újabb légicsapás-sorozatot mért a kritikus infrastruktúrára Ukrajnában

Tűzoltók egy orosz dróntámadás helyszínén Ukrajnában

Az orosz hadsereg több mint ötven rakétával és húsz drónnal vette célba szerdára virradóra az ország különböző pontjait.

A megszállók legkevesebb hat régiót vettek tűz alá, Ukrajna-szerte számos helyszínen órákon át szólt a légoltalmi riadó, a fővárosban is.

Több fontos létesítményben károk keletkeztek, az áldozatok száma azonban egyelőre ismeretlen.

Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter megerősítette, hogy az ellenség újabb „nagyszabású támadást” hajtott végre a kritikus infrastruktúra ellen, erőműveket és hálózati létesítményeket vett célba a Poltavai, a Kirovohradi, a Lvivi, az Ivano-Frankivszki, a Zaporizzsjai és a Vinnicjai területen is.

Your browser doesn’t support HTML5

Ukrajnának idén az is siker, ha nem veszít jelentős területeket – Demkó Attila és Rácz András a háború kilátásairól

Filip Pronin, a poltavai katonai adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy tűz ütött ki, miután drón csapódott egy energetikai létesítménybe a térségben.

Zaporizzsjai tisztségviselők kiemelték, hogy az Európa legnagyobb atomerőművének otthont adó régióban is a polgári és a kritikus infrastruktúrát bombázták az inváziós erők.

A nyugati Lvivben is egy erőművet ért támadás a Cservonohradi körzetben.

Háborúból háborúba: az állomás, ahol az ukrán katonák találkozhatnak a hozzátartozóikkal

Volodimir Zelenszkij azt írta a Telegramon, hogy legalább ötven rakétát és húsz drónt lőttek ki az orosz katonák.

Az ukrán elnök arra is kitért, hogy minderre az emlékezés és megbékélés napján került sor, amikor a második világháború áldozataira emlékeznek.

„Az egész világnak meg kell értenie, hogy ki kicsoda” – húzta alá, és a náci Németország cselekedeteihez hasonlította az ukrajnai orosz agressziót.

Oroszország rendszeresen támadja az ukrajnai energetikai hálózatot, igen erősen akadályozva az ország működését, megkeserítve a lakosság életét.

Az ukrán hadsereg a nyugati támogatás akadozása miatt kialakult drámai lőszerhiány miatt egyre nehezebben tudja elhárítani a légicsapásokat; az újabb amerikai fegyverek érkezése javíthat majd a helyzeten.

Ehhez kapcsolódóan: Harcászati nukleáris készültségi tesztet hajtanak végre Oroszországban

Vlagyimir Putyin közölte, hogy a támadásokkal az oroszországi kőolaj-finomítók elleni ukrán csapásokat torolják meg.

A részben megszállt kelet-ukrajnai Luhanszki terület hatóságai szerdán arról tájékoztattak, hogy támadás ért egy olajterminált, ahol tűz keletkezett, öt ember megsebesült.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna: Meghiúsítottuk az orosz hírszerzés tervét Zelenszkij meggyilkolására

Szakértők szerint az utóbbi hetekben valamelyest csökkent az orosz légitámadások hevessége. Egyesek azt gyanítják, hogy Moszkva egy nagyobb offenzívára spórolhat a lőszerrel, amelyet akár már a következő hetekben megindíthatnak.

Az immár több mint két éve tartó háború kezdeti szakasza óta nem volt jelentősebb elmozdulás a mintegy ezer kilométer hosszú fronton, az elmúlt hónapokban azonban Oroszország apróbb sikereket ért el a harctéren.