Oroszország újabb rakétazáport zúdított Ukrajnára

Az orosz hadsereg észak-koreai rakétákkal lövi Ukrajnát

Az orosz hadsereg hétfő reggeli csapásaiban többen is megsebesültek, és jelentős károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában és különböző gazdasági létesítményekben.

Helyszíni beszámolók szerint csaknem egytucatnyi orosz stratégiai bombázót vetett be az inváziós erők, amely egyebek mellett Kinzsal hiperszonikus rakétákkal támadta Ukrajna számos pontját.

A Harkivi, Dnyiprói, Krivij Rih-i, Hmelnickiji és Zaporizzsjai területről is robbanásokról érkeztek jelentések.

„A reggel egy robbanással kezdődött a városban” – írta Telegramon Ihor Terehov, az ország második legnagyobb városának számító Harkiv polgármestere, arra szólítva fel az embereket, hogy mihamarabb vonuljanak biztonságos helyre.

Ehhez kapcsolódóan: „Ezrével jönnek-mennek”: Ukrajna fronton szolgáló katonái és lakosai felkészültek az újabb háborús évre

Oleh Szinyehubov, a terület kormányzója arról tájékoztatott, hogy a várost legalább négy rakéta találta el, ennek nyomán egy ipari létesítményben és egy oktatási intézményben is károk keletkeztek. Két ember megsebesült, két másik még a romok alatt van.

Zaporizzsjából a helyi kormányzó, Jurij Malasko legkevesebb két sérültről és anyagi károkról adott hírt.

Krivij Rih védelmi tanácsának vezetője, Olekszandr Vilku hangsúlyozta, hogy a város masszív légitámadás alatt áll. Itt találat ért többek között egy bevásárlóközpontot is.

A Dnyiprói és Hmelnickiji területről legalább hat robbanásról érkeztek hírek.

Oleh Kiper, a déli Odessza kormányzója közölte, hogy hét drónt semmisített meg a légvédelem, anyagi károk és áldozatok nem voltak.

Ehhez kapcsolódóan: Már csak néhány nagyobb támadás kivédésére van lőszere az ukrán mobil légvédelemnek

Eközben a határ mentén fekvő, oroszországi Belgorodi terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov tudatta, hogy a terület azonos nevű székhelyének körülbelül háromszáz lakosa önként elhagyta el a várost az ukrán hadsereg légicsapásait követően.

„Az a nagyjából háromszáz belgorodi, aki úgy döntött, hogy költözik, mostanra ideiglenes szálláshelyen van Szarij Oszkol, Gubkin és Korocsanszkij körzetben” – jelentette be Telegramon.

December 30-án a Belgorodot érő légicsapásokban huszonöt ember vesztette életét, köztük öt gyerek. Előző nap többtucatnyi ember halt meg orosz rakétatámadásban Ukrajnában.

Negyvenhat halottja van Oroszország óévi és újévi rakétázásának

Az utóbbi hetekben gyakoribbá váltak a támadások az egymással háborúban álló két ország határának orosz oldalán. A térségben található sűrű erdőkből tüzérséggel, rakétákkal és drónokkal is célba vették Oroszországot.

A Belgorodi terület azonos nevű székhelye mintegy száz kilométerre északra van Harkivtól. A 340 ezres lakosságú Belgorod a legnagyobb orosz város az ukrán határ közelében, amelyet viszonylag egyszerű támadni a határ túloldaláról.

Sokak szerint az akciók célja a normalitás látszatának szétrobbantása, azaz annak demonstrálása, hogy a háború az oroszországi hétköznapi életre is súlyos hatással lehet.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.