Osztrák férfit tartanak őrizetben Afganisztánban

Börtön az afganisztáni Hoszt tartományban (képünk illusztráció)

Fogva tartanak Afganisztánban egy osztrák férfit, aki még májusban utazott az ázsiai országba – közölte kedden az osztrák külügyminisztérium.

A tárca az amerikai AP hírügynökség kérdésére e-mailben erősítette meg a letartóztatás hírét, és megjegyezte, hogy Ausztria régóta eltanácsolja polgárait az afganisztáni utazástól.

Adatvédelmi okokból a minisztérium a férfi kilétét nem árulta el, és további részleteket sem közölt, de azt igen, hogy „aktívan keresik a megoldást”, amióta tudomást szereztek a letartóztatásról, és rendszeres kapcsolatban állnak a családjával.

A Der Standard című osztrák napilap, amely elsőként számolt be az esetről, azt írta, hogy a férfi a nyolcvanas éveiben járó veterán szélsőjobboldali szélsőséges, társalapítója volt egy 1988-ban betiltott kisebb szélsőjobboldali pártnak, a Nemzeti Demokrata Pártnak.

Hozzátette, hogy a férfi már több hete fogoly, röviddel azután vették őrizetbe, hogy egy szélsőjobboldali magazin megjelentette egy cikkét Vakáció a tálibokkal címmel. Ebben kedvező képet festett az afganisztáni életről a tálibok uralma alatt. Az újság szerint kémkedéssel vádolják. Ügyét osztrák neonácik hozták nyilvánosságra Telegram-csatornákon keresztül.

A tálibok 2021 augusztusában foglalták el Afganisztánt, néhány héttel azelőtt, hogy az Egyesült Államok és a NATO csapatai húsz év háború után befejezték kivonulásukat az országból.

A Der Standard szerint az osztrák férfi – akit Herbert F.-ként említenek – szívesen utazott veszélyes helyekre, a nyolcvanas években már járt Afganisztánban is, néhány évvel ezelőtt pedig látogatást tett az Iszlám Állam ellen harcoló kurdoknál Szíria északi részén.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.