Palackgyűjtögetők: nem biztos, hogy hajléktalanok, csak az, hogy szegények

Visszaváltható palackokat visznek Budán, 2024. október 15-én

Tévút lenne hajléktalanproblémaként kezelni a visszaváltási rendszer bevezetése óta az utcákon megjelenő palackgyűjtögetést – mondja a fővárosi hajléktalanellátó szervezet vezetője. Kezdeményezésére hamarosan megvalósulhat, hogy szállón is lesz visszaváltó automata, miután korábban jók voltak a tapasztalataik az aludoboz-visszaváltással.

István 44 éves, nem az utcán vagy szállón él, van hol laknia. Alkalmi munkákból tartja fenn magát, de amióta működik a palackvisszaváltás, sokszor gyűjtöget is. Azt mondja, volt már, hogy tízezer forintnyi palackot is összeszedett egy nap, de újabban egyre kevesebbet talál. Általában élelmiszert és italt vesz érte. Tapasztalata szerint nem csak hajléktalanok guberálnak, amióta megjelentek a REpontok, a szegényebbek is kihasználják a lehetőséget. Ő általában Budán gyűjtöget, nemcsak társasházak vagy intézmények kukáiban, hanem rendezvények környékén is. Nem tartja vissza, hogy elvileg megbüntethetik érte, eddig még nem történt ilyen, és atrocitás sem érte kukázás közben.

Balog Gyula, a Város Mindenkié csoport aktivistája szerint csak elvétve büntetnek a rendőrök guberálásért, sem a hatóságok, sem a kukázók nem foglalkoznak a már több mint tíz éve bevezetett szigorítással. A palackvisszaváltási lehetőséget jónak tartja, mert hasznos a környezetnek, és akár a túlélést is jelentheti egy-egy gyűjtögetőnek. Ő is úgy látja, hogy ez nem elsősorban a hajléktalanságról, inkább a szegénységről szól.

Visszaváltható palackokat keres egy férfi a kukában a budapesti Batthyány téren 2024. október 15-én

Ehhez kapcsolódóan: Nem fogadta el a szaktárca a Mol hulladékos cégének a beszámolóját

REpont a szállón

Több mint egy évvel ezelőtt vetette fel a visszaváltást üzemeltető MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek, hogy jó lenne palackvisszaváltó helyet nyitni hajléktalanszállón. Mostanra jutottak el oda, hogy már a műszaki, technikai feltételekről egyeztetnek, hogyan tudják teljesíteni az előírásokat – mondta a Szabad Európának Zakar Gergely, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) igazgatója. A szervezet a fővárosi önkormányzat hajléktalanokat ellátó intézménye.

Mint mondta, az már eldőlt, hogy nem bent a szállón lesz a REpont, mert az üzemelése nagyon hangos, főleg üvegvisszaváltás esetén, és szaga is van, a szállókon pedig emberek alszanak, pihennek, ezért az érintett épületen belül nem találtak megfelelő helyszínt. A megoldás egy fűthető-hűthető konténer lesz, amelyben üzemelhet a visszaváltó gép.

Első lépésben egy REpontot állítanak üzembe az egyik nagy forgalmú szállójuknál, hogy pontosan melyiknél, azt egyelőre nem árulta el. A gépet ki is kell szolgálni – ahogy az üzletekben is –, tisztítani, üríteni, karbantartani, erre ad üzemeltetési támogatást a MOHU.

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy mit adjon ki az automata. A boltoknál vagy számlára utaltatják vissza a pénzt, vagy jótékonysági célra fordítják, vagy a kiadott cetlin lévő összeget levásárolják az üzletben. Nekik nincs boltjuk, ahol ezt meg lehetne tenni, a gyűjtögetésből élőknél pedig nem jellemző, hogy lenne bankszámlájuk. Ezért meg kell oldani, hogy készpénzt tudjanak adni a kezükbe, amihez pénztárt kell üzemeltetni – mondta Zakar Gergely.

A MOHU által adott hozzájárulás a gép karbantartását fedezi, de a pénztáros költségét már nem. Benne van, hogy több lesz az üzemeltetés, mint amennyi pénzt kiadnak, de szerinte ez nem lesz akadály, mert a fenntartó fővárosi önkormányzat elkötelezett szociális ügyekben, és szerinte ez fontos és hasznos kezdeményezés, ami jól jön a legszegényebb ügyfeleiknek.

Zakar Gergely szerint a palackgyűjtés nem hajléktalanprobléma, hanem szegénységprobléma, ha egyáltalán probléma. Akik palackot gyűjtögetnek, azok szegény emberek, nem feltétlenül hajléktalanok – hangsúlyozta. Tud olyanokról, akik vidékről járnak fel palackozni. Aki eddig is kukázásból élt, az tudja, hogy kell csinálni, nem szórja szét a szemetet, mert akkor egy idő után elzavarják, ezért a többség odafigyel erre. Szerinte nem azok szórják szét a szemetet, akik eddig is kukázásból éltek. Sok helyen lehetett olvasni arról az új rendszer bevezetése után, hogy az intenzívebbé váló palackgyűjtögetés szemeteléssel jár, keresés közben kiszórják a szemetet a kukákból, ami zavarja a lakókat.

A BMSZKI Budapesten több ezer embernek ad szállást, akiknek nagyobb része dolgozik, csak kis részük él gyűjtögetésből – mondta Zakar Gergely. Kollégái beszámolói szerint valamelyest csökkent a létszám a nappali melegedőkben, úgy vélik, azért, mert inkább megpróbálnak összeszedni pár száz, esetleg pár ezer forintot.

A visszaváltási rendszer szerinte azt mutatta meg, hogy sok a szegény a városban, és sokan megragadják ezt a pénzkereseti lehetőséget, köztük nyugdíjasok is, nagy leegyszerűsítés hajléktalankérdésnek beállítani – ismételte meg.

Olyanról is érkeztek jelzések, hogy vannak, akik nagy tételben felvásárolják harminc forintért a palackokat, majd maguk váltják be ötvenért, sőt arról is hallani, hogy a jó találati esélyekkel kecsegtető belvárosi helyszíneket már leosztották egyesek maguknak, és elzavarják a többi gyűjtögetőt.

A BMSZKI szállóin korábban már működött aludoboz-visszaváltási rendszer, jók voltak a tapasztalatok, az egyik náluk elhelyezett gép tartja a mennyiségi rekordot visszaváltásban – mondta Zakar Gergely, aki úgy véli, a tervezett REpontnak is biztosan jelentős forgalma lesz.

Sorban állók a balatonfüredi Aldiban elhelyezett REpontnál 2024. augusztus 19-én

Tulajdon elleni szabálysértés

2013-ban lépett hatályba a hulladéktörvény, amely szabályozta, hogy a közterületen kihelyezett kukákba dobott hulladék a hulladékhasznosító tulajdonába kerül, ezért ha valaki kivesz valamit belőle, akkor értékhatártól függően tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el – mondta a Szabad Európának Miklós János, az Utcajogász Egyesület önkéntes jogásza. A helyszíni bírság 6500 forinttól 65 ezer forintig terjedhet, de ha fél éven belül megint tetten érik az elkövetőt, akár kilencvenezer forint is lehet. Ha a megadott határidőn belül nem dolgozza le vagy nem fizeti meg a helyszíni bírságot, végül elzárásra is átváltoztatható.

Az sem megoldás, ha valaki a kuka mellé teszi a visszaváltható palackokat, hiszen akkor ő követ el köztisztasági szabálysértést azzal, hogy szemetel, amiért szintén pénzbírság szabható ki – hívta fel rá a figyelmet.

Az Utcajogász önkéntese nem tud róla, hogy idén guberálás miatt bárkit megbírságoltak volna, hozzájuk még nem fordultak ilyen ügyben. Emlékeztetett arra, hogy 2018-ban került bele az Alaptörvénybe az életvitelszerű közterületen tartózkodás országos tilalma, a tilalom megszegésének következményeit pedig a szabálysértési törvény tartalmazza. A bevezetés után valóban gyakrabban jártak el a rendőrök ilyen ügyekben, de mára ez a gyakorlat enyhült tapasztalata szerint. Feltételezhetően azért, mert a büntetés önmagában nem érheti el a célját: visszatartó ereje fogalmilag is kizárt, nem vezet a hajléktalanság megszüntetéséhez, ezt talán a hatóságok is felismerték.

Az, hogy az eddig is meglévő jogszabályi lehetőség alapján már ténylegesen is büntetést alkalmazhatnak a palackgyűjtögetőkkel szemben, szerinte csak egy újabb lépés lenne a szegénység kriminalizálásának útján, ezt pedig nagyon rossz iránynak tartja. Inkább arra kellene a figyelmet felhívni, hogy a palackok gyűjtögetése miatt kevesebb szemét lesz az utcán.

A rendőrség szerdán közleményt adott ki arról, hogy nem büntetik, ha valaki mások által elhagyott, eldobott visszaváltható palackot gyűjt. Azt írták a police.hu oldalon, hogy rendőri intézkedéssel csak annak kell számolnia, aki a palackgyűjtés közben kiborítja a kukát, megrongálja a tárolót, a lakóközösséget zavarva, hangoskodva, megbotránkoztató módon viselkedik.

Ehhez kapcsolódóan: Rendőrség: Nem büntetik, aki összegyűjti a kidobott visszaváltható palackokat