Korlátozta a MOHU a palackvisszaváltást, egy művelet legfeljebb ötezer forintos lehet

Visszaváltható palackokat keres egy férfi a kukában a budapesti Batthyány téren 2024. október 15-én

Tranzakciónként ötezer forintos limitet vezetett be a MOHU a palackvisszaváltó automatáknál. Ennek megfelelően ha valaki száznál több ötvenforintos italcsomagolást akar visszaváltani, akkor több tranzakcióban kell megtennie.

Október 26-tól tranzakciónként ötezer forintos korlátozást vezetett be a MOHU hulladékipari monopólium – írja a Pénzcentrum. A lap közöl egy fotót az egyik visszaváltón elhelyezett közleményről, amelyen az áll, hogy a visszaváltó automaták legfeljebb ötezer forint értékben tudnak már csak vásárlási utalványt kiadni, tehát aki száznál több ötvenforintos italcsomagolást akar visszaváltani, annak több tranzakcióban kell ezt megtennie.

Ehhez kapcsolódóan: Hiába lehetett előre tudni, hogy nekik szánja az állam, az MGYOSZ szerint a Mol felkészületlenül lépett be a hulladékpiacra

A lap megjegyzi, hogy a legnépszerűbb visszaváltási mód a boltban levásárolható utalvány, eddig több mint húszmilliárd forint értékben váltottak vissza így italcsomagolást az országban a július 1-jei bevezetés óta. A visszaváltóknak csak tíz-tizenöt százaléka kéri a pénzt a bankszámlájára.

Elvileg országosan több mint 3700 helyen lehet visszaváltani italcsomagolást, mégis sok kritika éri a rendszert a nehézségek miatt. A Publicus augusztusi felmérése alapján minden második visszaváltással próbálkozó találkozott valamilyen problémával.

Ehhez kapcsolódóan: Az állam évente százmilliárd forintos ajándékot adhat a Molnak a hulladékiparon keresztül

A MOHU hivatalosan el akarja érni, hogy három év múlva az italcsomagolások kilencven százalékát visszaváltsák Magyarországon. Megkérdeztük a vállalatot, hogy mi indokolta a változtatást, és meddig lehet érvényben, közreadjuk, ha válaszolnak.

Ehhez kapcsolódóan: Palackgyűjtögetők: nem biztos, hogy hajléktalanok, csak az, hogy szegények