Palesztin tisztviselők szerint legalább 27 ember meghalt, amikor találat ért egy gázai menedékhelyet

Palesztinok az al-Aksza Mártírjai kórháznál, ahova a Deir al-Balah-i izraeli légicsapás áldozatait vitték. A kép 2024. október 10-én készült

Legkevesebb 27 ember halálát okozta csütörtökön a Gázai övezetben egy palesztin menekülteket befogadó iskola elleni izraeli légicsapás – közölték palesztin egészségügyi tisztviselők. Az izraeli hadsereg bizonyítékok nélkül azt állította, hogy a civilek között rejtőzködő fegyvereseket vette célba.

Izrael folytatja légicsapásait a palesztin enklávéban az általa militánsnak nevezett célpontok ellen, jóllehet a figyelem mára a libanoni Hezbollah elleni háborúra és az Iránnal szemben növekvő feszültségre terelődött. A hadsereg a héten nagyszabású légi és szárazföldi hadműveletet indított a Hamász ellen Gáza északi részén.

Az al-Aksza Mártírjai kórház, ahová a holttesteket vitték, közölte, hogy az övezet központi részén fekvő Deir al-Balahban végrehajtott légicsapás 27 embert, köztük egy gyermeket és hét nőt ölt meg. A közlemény szerint többen megsebesültek.

Az Associated Press riportere látta, ahogy egymás után érkeznek a mentők a kórházba, és megszámolta a holttesteket, amelyek közül sok darabokban volt. „A világhoz fellebbezünk. Meghalunk!” – üvöltötte egy férfi.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy precíziós csapást mért az iskola falai között lévő fegyveres parancsnoki és irányítóközpontra. Izrael többször is támadott Gázában menedékhellyé alakított iskolákat, azzal vádolva a fegyvereseket, hogy ott rejtőzködnek.

Biztonsági okokból névtelenül nyilatkozó szemtanúk beszámolója szerint a légicsapásra akkor került sor, amikor az iskola vezetői egy segélyszervezet képviselőivel találkoztak a Hamász vezette rendőrség biztonsági szolgálatot teljesítő tagjainak használatában lévő helyiségben. Azt mondják, akkor nem volt rendőr a szobában.

A Hamász-kormány több tízezres polgári rendőrséget működtetett. Tagjai a háború kezdete után nagyrészt eltűntek az utcákról, miután Izrael légicsapásokat indított ellenük, de a Hamász civil ruhás biztonsági személyzete továbbra is ellenőrzést gyakorol a terület zöme felett.

A Hamász több mint egy évvel azután, hogy október 7-i támadásával kirobbantotta a háborút, továbbra is támadásokat indít az izraeli erők ellen, és alkalmanként rakétákat lő ki Izraelre.

Your browser doesn’t support HTML5

„Mindenhonnan lőttek ránk” – magyar túlélők az október 7-i mészárlásról Izraelben

A Hamász tagjai által vezetett fegyveresek lerohanták Izraelt, a hadsereg támaszpontjain és a mezőgazdasági közösségeken átgázolva ámokfutást rendeztek, mintegy 1200 embert, főként civileket öltek meg, és körülbelül 250 embert elraboltak. Még mindig mintegy száz túszt tartanak fogva, egyharmaduk vélhetően már nincs életben.

Az izraeli offenzíva több mint 42 ezer palesztint ölt meg a helyi egészségügyi hatóságok szerint, akik nem árulják el, hogy ezek közül hányan harcosok, de azt állítják, hogy a halottak több mint felét nők és gyerekek teszik ki. A háború nagy területeket pusztított el Gázában, és otthona elhagyására kényszerítette a 2,3 milliós lakosság mintegy kilencven százalékát, gyakran többször is.

A libanoni Hezbollah fegyveres csoport 2023. október 8-án rakétákkal kezdte lőni Izraelt a Hamász és a palesztinok támogatására, ezeket Izrael légicsapásokkal torolta meg.

A harcok folyamatosan eszkalálódtak, mígnem az elmúlt hetekben teljes körű háborúvá fajultak, Izrael heves légicsapásokat mért Libanonra, és szárazföldi inváziót indított. A Hezbollah kiterjesztette rakétatüzét Izrael távolabbi területeire, amivel kevés embert ölt meg, de a mindennapi életet megzavarta.

Irán támogatja a Hamászt, a Hezbollahot és a régió más fegyveres csoportjait, amelyek az Izrael elleni ellenállás tengelyének nevezik magukat. Irán múlt héten mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, megtorlásul a Hamász és a Hezbollah vezetőinek meggyilkolásáért.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerdán azt mondta, hogy az iráni rakétatámadásra adandó válaszuk halálos és meglepő lesz, ám részleteket nem közölt, miközben Benjámin Netanjáhú miniszterelnök Joe Biden amerikai elnökkel beszélt.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.