A paralimpia fontos szereplői: technológia a sport mögött

Hogyan fordulnak a látássérült úszók a medencében, és mi segíti a kerekesszékes kosarasokat vagy dobókat, hogy megőrizzék az egyensúlyukat? A technológia fejlődésével a paralimpikonok sporteszközei a parasportágak szerves részévé váltak. Összegyűjtöttünk néhány szemléletes példát.

Pengékhez hasonló futóprotézisek

A könnyű, rugalmas futóprotéziseket az amputált sportolók használják a vádli és a boka pótlására. A J alakú protézis szénszálas, erős, könnyű anyagból készült, és segíti a sportolókat az előrelépésben, legyen szó sprintről vagy távolugrásról.

Futóprotézis

Síkfutás kerekesszékben

A paraatléták versenyszékei túlnyomórészt alumíniumból készülnek, de a gyártók egyre inkább szénszálas technológiát alkalmaznak, hogy még könnyebbé és stabilabbá tegyék őket. A többi sporthoz hasonlóan ezeknek a kerekesszékeknek az ülései is a sportoló testére szabhatók. A székek kerekei tíz-tizenöt fokos dőlésszöggel rendelkeznek, hogy növeljék az oldalsó stabilitást, ami nagyon fontos, ha egy sportoló gyorsan halad.

A kesztyűk, amelyeket a sportolók használnak a szék tolásához, további pedálerőt biztosítanak. Manapság 3D-nyomtatási technológiát alkalmaznak a versenyekre szabott kesztyűk készítésére.

Kerekesszékes síkfutás

Rögbi kerekesszékben

A kerekes rögbiszékek ellenállnak az ütésnek és az ütközésnek. Alumíniumból vagy titánból készülnek, és négy helyett akár öt vagy hat kerekük is lehet – a sportoló sérültségétől függően – a nagyobb stabilitás és manőverezhetőség érdekében. A támadók székeinél alumíniumszárnyak vannak az első kerekeken, a védők székeinek elején pedig horog található, amellyel csapdába ejthetik az ellenfelet.

Kerekesszékes rögbi

Kosárlabdázás kerekesszékből

Manőverezhetőség és rugalmasság: ezzel a két legfontosabb tulajdonsággal bírnak a kosárlabdázóknak tervezett kerekesszékek.

Kerekesszékes kosárlabda

Dobószámoknál használt segédeszközök

A dobásnál a paralimpikon számára az egyik legfontosabb, hogy ne veszítse el az egyensúlyát. Ezt protézistartó foglalatokkal, kapaszkodókkal és különleges vázzal ellátott székkel biztosítják.

Dobószámok

Úszás látássérülten

A látássérült úszóknak speciális segédeszközei vannak, az úgynevezett csapók, amelyek azt adják a paraúszó tudtára, mikor közelíti meg a falat, azaz mikor kell fordulnia. A készülék általában egy rúd, amelynek puha vége elég hosszú ahhoz, hogy meg tudja ütni az úszót a fején, a vállán vagy a hátán. Bár ezek az eszközök házi készítésűek is lehetnek – szabványos eszköz még mindig nem létezik –, használat előtt mindet jóvá kell hagyatni.

Látássérült úszás

A tokiói paralimpiai játékokon elérhető újítások nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a parasportolók életük teljesítményét nyújthassák, de magukról a paralimpikonokról se feledkezzünk meg. Ők azok, akiknek hihetetlen gyors reflexekre, állóképességre és erőre van szükségük a parasportokhoz – a csúcstechnológiától függetlenül, illetve pont azért, hogy annak vívmányait minél inkább ki tudják használni.