Párizs, London és Berlin szerint nem késhet tovább a tűzszünet Gázában

Síró nő az ideiglenes szállásként használt gázai iskolában az augusztus 10-i, több mint kilencven emberéletet követelő izraeli támadás után

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetői hétfőn kijelentették, hogy „nem lehet tovább halogatni” a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokat, és a konfliktus további eszkalálásától óvták Iránt és szövetségeseit.

A közös nyilatkozat azután született, hogy Izrael a több mint tíz hónapos háború egyik legvéresebb csapását hajtotta végre a Gázai övezetben.

„A harcoknak most véget kell vetni és a Hamász által még fogva tartott összes túszt szabadon kell engedni” – közölte közös nyilatkozatában Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Keir Starmer brit miniszterelnök.

„Gáza népének sürgős és korlátok nélküli segélyszállításra és -elosztásra van szüksége – áll a közleményben. –Nem lehet tovább késlekedni.”

Az európai vezetők üdvözölték az egyiptomi, katari és amerikai közvetítők fáradhatatlan munkáját a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás érdekében.

A gázai tűzszüneti tárgyalások több fordulója vallott már eddig kudarcot, az egyetlen kivétel a november végén létrejött egyhetes fegyverszünet volt.

A nemzetközi közvetítők a régóta várt fegyverszünetet és a túszok szabadon bocsátását célzó tárgyalások folytatására hívták fel Izraelt és a Hamászt, miközben a feszültség tovább nőtt a térségben a gázai harcok és az Iránhoz kötődő fegyveresek vezetőinek meggyilkolása miatt.

A Hamász vasárnap arra szólította fel az amerikai, katari és egyiptomi közvetítőket, hogy „a további tárgyalások” helyett segítsék a Joe Biden amerikai elnök által előterjesztett gázai tűzszüneti terv megvalósítását.

Ehhez kapcsolódóan: Közel-Kelet: Washington 24 órában dolgozik azon, hogy elejét vegye az eszkalációnak

Nyilatkozatában a három európai vezető azt is sürgette, hogy Irán és szövetségesei „tartózkodjanak olyan támadásoktól, amelyek fokozzák a regionális feszültséget és veszélyeztetik a megállapodás esélyét a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról”.

„Ők fogják viselni a felelősséget azokért az akciókért, amelyek veszélyeztetik a béke és a stabilitás esélyét. Egyetlen ország vagy nemzet sem nyerhet a további eszkalációval a Közel-Keleten” – írta Macron, Scholz és Starmer.

Gáza északi részén egy izraeli légicsapás pénteken legkevesebb 93 embert ölt meg egy, az otthonuk elhagyására kényszerült palesztinoknak otthont adó vallási iskolában.

A gázai háború a Hamász október 7-i, Dél-Izrael elleni támadásával kezdődött, amelynek következtében 1198 ember, többségében civilek vesztették életüket az AFP hivatalos izraeli adatokon alapuló összesítése szerint.

A fegyveresek magukkal hurcoltak 251 embert, 111-et még mindig Gázában tartanak fogva. Az izraeli hadsereg szerint 39-en már nincsenek életben.

Izrael megtorló offenzívája legkevesebb 39.790 embert ölt meg Gázában a terület egészségügyi minisztériuma szerint. Azt nem tudni, hogy közülük hányan voltak civilek, és hányan fegyveresek.

Ehhez kapcsolódóan: A volt izraeli kormányfő szerint a béke nincs napirenden a Hamász-vezér meggyilkolása után
Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.