Behúzhat még két lengyel szélsőjobboldali képviselőt Orbánék új uniós frakciója

A Patrióták Európáért csoport logója az Európai Parlamentben, rajta a szlogen: Tegyük naggyá ismét Európát

A viszonylag frissen alakult lengyel szélsőjobboldali Konföderáció párt hat uniós képviselője nem tudott megegyezni, hogy melyik frakcióba üljenek az EP-ben. Ketten közülük Orbánék új frakcióját, a Patrióták Európáért csoportot választanák.

A lengyel szélsőjobboldali, ultrakonzervatív Konföderáció (Konfederacja) 2019-ben alakult, és 2024-ben már hat lengyelországi európai parlamenti helyet szerzett – írja meg először a Telex az Euractiv alapján.

Csakhogy a képviselők nem tudtak megegyezni az egyik első fontos kérdésben, hogy melyik frakcióba szálljanak be azok közül, akik örömmel befogadnák őket, így végül ketten Orbán Viktorék friss szélsőjobboldali frakciójával, a Patrióták Európáért-tal alkudoznak a lap szerint, hárman a nagyjából hasonló új szélsőjobboldali Szuverén Nemzetek Európája frakcióba mentek, egy képviselőjük pedig, úgy tűnik, nem csatlakozik egyikhez sem.

Korábban hetekig arról volt szó, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek és a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia között vívódik a hat képviselő. Végül ajánlatot kaptak a Szuverén Nemzetek Európája (ide csatlakozott a Mi Hazánk egyetlen képviselője is) vezető pártjától, a német AfD-től.

Pontosabban majdnem mind, mivel az antiszemita, iszlamofób, protestánsgyűlölő és rasszista kiszólásairól hírhedt Grzegorz Braun az AfD-nek is sok lett volna, vele nem kívántak együttműködni. Így végül szétszakadt a Konföderáció hatfős csoportja.

Ehhez kapcsolódóan: Le Pen pártja is csatlakozik a Patrióták Európáért EP-frakcióhoz