Pintérék tervezetéből eddig annyi biztos, hogy egy gyakornok is többet kereshet egy tanárnál

Első osztályos diákok a budapesti Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskolában 2014. szeptember 1-jén

A tanároknak egyelőre ismeretlen dolgokra kell esküdniük a jövőben. A bérezésnél mintha a tankerületekre bíznák, hogy melyik tanár mennyit kaphat, de a minimumsáv harmincezer forinttal alacsonyabban indul, mint a gyakornokoké. Kijött a korábban státusztörvénynek, bosszútörvénynek hívott szabályozás végrehajtási tervezete a belügy honlapján. A szakszervezet szerint viszont ez egyáltalán nem életpályamodell, és több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

Kissé leegyszerűsítve csak akkor lehetnek tanárok a tanárok jövő év május 31-től, ha felesküdtek valamiféle, egyelőre nem meghatározott dologra – írja a Népszava.

Kikerült ugyanis a Belügyminisztérium oldalára a korábban státusztörvényként vagy bosszútörvényként ismert szabályozás végrehajtási tervezete.

Pintér Sándor oktatáspolitikai döntései ellen tüntetők az MTVA székháza előtt 2022 decemberében


A vonatkozó törvény jelenlegi hivatalos neve Pedagógus életpálya törvény, ennek jelent meg most ez, a részleteket elvileg tisztázó végrehajtási rendelete. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint ezzel együtt ez a státusztörvény pont hogy semmilyen tanári életpályát nem vázol fel, a rendelet több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

Ennek egyik erős jele, hogy nincs benne pontosan meghatározva, mennyi lesz a különböző tanárok bére. A PDSZ úgy értelmezi a jelenlegi tervezetet, hogy minden a munkáltatók szubjektív döntésére lesz bízva, gyakorlatilag azt tehetnek majd a tanárok bérével, amit akarnak.

Állami intézményeknél egyébként a sűrűn kritizált tankerületi központok a munkáltatók.

Ehhez kapcsolódóan: Sikerpropaganda van, oktatáspolitika nincs – mondja a volt helyettes államtitkár

A tervezetben a gyakornokok fizetése van egyedül pontosan meghatározva, egységesen bruttó 440 ezer forintban adták meg.

Így viszont egy pályakezdő gyakornok fizetése harmincezer forinttal több lehet, mint akár egy több éve a pályán lévő tanáré, azaz az egységes gyakornoki bér a Pedagógus I. fokozat alsó határánál magasabb lesz bruttó harmincezer forinttal.

A legerősebb hiány természettudományos tanárokból van. Erre az az egyik ötlete a minisztériumnak, hogy kezdjenek el mondjuk biológiatanárok is fizikát tanítani.

Ehhez kapcsolódóan: Oktatáskutatók szerint súlyos butaság volt Gulyás Gergelytől a cigányokra fogni a magyar diákok lesújtó teszteredményeit

Pontosabban ha például az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályában a természettudományokat összevonó, integrált természettudomány nevű tantárgyhoz csak egy biológiatanár áll rendelkezésre, ő taníthatja majd a fizikát és a kémiát is azon belül.

Vagy öt évig taníthat olyan is természettudományokat, aki nem is tanár, nincs semmilyen pedagógusi képzettsége, viszont van valami felsőfokú természettudományos papírja. További részletek a cikkben.

Ehhez kapcsolódóan: Számokban: A Fidesz-kormányzás drámaian lerontotta a közoktatás teljesítményét