„Nem árultam el, ez a hazám”: egy szabad Belaruszba visszatérne az olimpiai futónő

Your browser doesn’t support HTML5

A hét egyik legnagyobb botránya ahhoz a belarusz futónőhöz köthető, akit vissza akartak vinni Belaruszba az olimpiáról, mert kritizálta edzőit. A hét másik tragikus botránya is Belaruszhoz kapcsolódik: felakasztva találtak rá egy ellenzéki aktivistára.

Beszámoltunk Kriszcina Cimanouszkaja videós üzenetéről, miután akarata ellenére haza akarták küldeni Belaruszba. Megmutattuk azt az óriási tűzvészt is, amely Törökországban pusztít, és videós magyarázót készítettünk a rendszerváltás utáni magyarországi lehallgatási botrányokról. A hét legnépszerűbb multimédiás tartalmai egy csokorba szedve.

A hét egyik legnagyobb botránya az volt, hogy Kriszcina Cimanouszkaja belarusz sprintert vissza akarták vinni Belaruszba az olimpiáról, mert kritizálta edzőit. A 24 éves sportoló augusztus 4-én érkezett Varsóba lengyel diplomáciai védelem alatt, és várhatóan menedékjogot kér ott.

„Kész leszek visszatérni Belaruszba, ha biztonságban meg tudom tenni – mondta. – Nem árultam el; ez a hazám.”

Your browser doesn’t support HTML5

“Nyomást gyakorolnak rám”: videóban üzent a belarusz sprinter

Nem a Pegasus-ügy az első megfigyelési botrány Magyarországon. A más európai országokhoz képest különösen laza magyar szabályok értelmében gyakorlatilag bárkit le lehet hallgatni törvényesen. Videónkban összegyűjtöttünk mindent, amit tudni lehet a rendszerváltás utáni megfigyelési botrányokról.

Your browser doesn’t support HTML5

Lehallgatás és kémkedés: megfigyelési botrányok a rendszerváltás után

Volt, hogy egy ötcsillagos szálloda vécéje mellett aludt egy fotelban egy hétig. Megjárta a legnagyobb háborúkat Darfúrtól Libanonon át egészen Afganisztánig. Robbant mellette bomba, nézték kémnek is és majdnem meglincselték. Al Ghaoui Hesna újságíró és családja most Amerikába költözik, mert, mint mondja, nem szeretné, hogy a gyerekei egy olyan országban nőjenek fel, ahol intolerancia van. Ígéri, vissza fog térni.

Your browser doesn’t support HTML5

Al Ghaoui Hesna: "Egy héten keresztül vagy Celine Dion-ra vagy fegyverropogásra ébredtem"

A hét másik nagy botránya is Belaruszhoz köthető. Felakasztva találtak rá ugyanis a kijevi lakásához közeli parkban Vitalij Sisav belarusz aktivistára, aki a minszki rezsim üldözöttjeit támogató, Ukrajnai Belarusz Ház (BDU) nevű civil szervezet vezetője volt. Az ügyben megszólalt egy volt munkatársa és Cihanouszkaja ellenzéki vezető is.

Your browser doesn’t support HTML5

“Különleges egységeket küldtek”: megszólalt a felakasztva talált belarusz aktivista munkatársa

Az is kiderült, hogy a magyarok fele idén nem nyaral.

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

Ha pedig mégis nyaral, de épp Törökországot, Görögországot vagy Szibériát választotta úti célnak, valószínűleg szemtanúja lehet azoknak a tűzvészeknek, amelyek ezeket a térségeket sújtják.

Your browser doesn’t support HTML5

Szárazság és hőség: tűzvész pusztít Törökországban

A héten volt egy éve, hogy 2020. augusztus 4-én több száz tonna ammónium-nitrát repült a levegőbe egy raktárban Bejrút kikötőjében. A robbanás következtében több mint kétszázan meghaltak és mintegy hatezren megsebesültek. A detonáció a történelem egyik legnagyobb nem nukleáris robbanássorozata volt, még annak epicentrumától több kilométerre is jelentettek üvegtörmelék okozta sérüléseket. A felelősöket azóta sem találták meg.

A történelem egyik legnagyobb robbanássorozatának áldozataira emlékeznek