3 perc: a magántulajdonban lévő média is nagyrészt a kormány irányítása alatt állhat

Orbán Viktor miniszterelnök 2022. április 3-án az újabb választási győzelmét ünnepli.

Egy újabb uniós szakértői jelentés állított ki rossz bizonyítványt a magyar médiahelyzetről, csak három ország szerepelt rosszabbul. Alig fél évvel cikkünk megjelenése után tragédiával ért véget Éva története, aki a kórházi várólisták megnyúlása miatt későn kezelték a betegségét. Az orosz hadsereg csütörtökön is hevesen támadta Luhanszk régió még ukrán ellenőrzés alatt álló területeit, nagy erőkkel zajlik a megmaradt ellenállási bástyák bekerítését célzó művelet.

Tavaly novemberben írtunk egy kétgyermekes anyáról, akinek – mire kiderült, mi okozza valójában a térdproblémáit – már nem lehetett megmenteni a lábát. Ellátása a koronavírus-járvány derekára, a kórházi várólisták megnyúlásának, az egészségügy kifulladásának idejére esett. Éva pár hete meghalt.

Éva elmondása alapján mutattuk be, hogyan jutott el tavaly az amputációig, hogyan halasztódtak a járványkezelésre való hivatkozással hónapról hónapra a vizsgálatok, hogy nőtt a várakozási idő, míg végül kiderült, hogy rákos daganat van a térdében, és már nem lehetett megmenteni a lábát.

Ehhez kapcsolódóan: Alig fél évvel cikkünk után tragédiával ért véget Éva története

Média és vízminőség

Az Európai Unióban a médiaszabályozás, a nemzeti médiapiacok alakítása döntően a tagállamok kompetenciája. Az EU leginkább versenyjogi szempontból kötelez egységes szabályozásra, ám az uniós versenyjogi kontroll is hiányos. Így maradnak a civil szervezetek vizsgálatai.

A legújabb a Médiapluralizmus-monitor vizsgálata, amely harminckét országot vett górcső alá, és csak Lengyelország, Albánia és Törökország szerepelt nálunk rosszabbul. „A piaci szereplők többsége (még a magántulajdonban lévő, formálisan független média is) nagyrészt a kormány irányítása alatt áll – nem pedig különböző pártok vagy üzleti érdekek befolyása alatt” – áll a jelentés összegző részében.

Ehhez kapcsolódóan: „Kérjük az Európai Bizottságot…” – újabb jelentés a magyar médiapiac kormányzati dominálásáról

A hazai természetes fürdővizek többségében kiváló minőségű a víz, de vannak olyan ismert strandok is, amelyek olyan szennyezettek, hogy a közegészségügy mérései szerint nem feltétlenül biztonságos ott a fürdés. Interaktív térképre tettük a több száz magyar strand eddigi vízminőségét.

Magyarországon is majdnem minden strandról sikerül évente négy mintát megnéznie a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK). Az NNK a szennyvizet nézi a fürdőhelyek mintáiban, pontosabban a szennyvízeredetű szennyezést jól jelző baktériumok (E. coli és fekális Enterococcus) számát és szórását.

Ezután az EU-s módszertan szerint négy kategóriába sorolja a helyeket: kiváló, jó, tűrhető vagy kifogásolt osztályba aszerint, hogy milyen valószínűséggel fordulhat elő szennyezés az adott fürdőhelyen. Az NNK szerint a kifogásolt kategóriába eső fürdőhelyeknél olyan gyakori lehet a szennyezés, „hogy a fürdés már nem biztonságos.”

Ehhez kapcsolódóan: Milyen a vízminőség a magyar strandokon? Nézze meg az összeset egy helyen

Pokollá változott Liszicsanszk

Szeverodonyeck elfoglalása után az utóbbi napokban már az azzal szinte egybeépült Liszicsanszkra, a régió utolsó talpon maradt városára összpontosít a moszkvai hadvezetés. Az orosz katonák és a szeparatista kelet-ukrajnai erők mára Luhanszk területének nagyjából 95 százalékát uralják, míg a szomszédos Donyeck esetében ez az arány ötven százalék körül van. Ez a két régió együtt alkotja a jórészt orosz ajkú Donyec-medencét. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a megszállók hevesen ágyúzzák Liszicsanszkot, és a város peremén lévő olajfinomító környékén több összecsapásra is sor került.

Ehhez kapcsolódóan: Továbbra is nagy erőkkel zajlik az orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában

Telefonjával vette videóra beszámolóját egy ukrán rendőr, aki kollégáival és önkéntesekkel együtt folyamatosan a segélyszállítmányok szétosztásán és a civilek kimenekítésén dolgozik. Az orosz kézre került Szeverodonyeck után Liszicsanszk az utolsó olyan keleti település, ahol az ukránok még kitartanak. Elmondása szerint Liszicsanszk pokollá változott.

Your browser doesn’t support HTML5

Ukrán rendőr: Liszicsanszk pokollá változott

Amit még érdemes tudni

Vendéglátósok: akár 50 százalékos áremelés is indokolt lenne (mfor.hu)

Bizonyos élelmiszerek már a duplájába kerülni a tavalyi év végéhez képest, ilyen az olaj és a csirkemell, amit a vendéglátók nem hatósági áron vesznek.

Felmondási idejüket töltik az Átrium munkatársai, nem tudják tovább tartani a színházat (Telex.hu)

A következő hetekben az Átrium utolsó előadásait láthatják a nézők, mert a színház szerint a „a kulturális kormányzat elköltötte a támogatási fedezetet, 12 milliárd forintot, az Átrium (és sok más független színház) nem kapott egy fillért se”.

Nem mutat olyan szépen a többlethalálozás, mint Rétvári Bence állítja (444.hu)

„Jól teljesített a magyar egészségügy, Magyarország az Európai Unióban is a koronavírus-járvány ellen sikeresebben védekező országok közé tartozik” – mondta Rétvári Bance, de az adatok mást mutatnak.

Szép napot!

Wiedemann Tamás