3 perc: ma szavazhat a parlament a kata szigorításáról, tüntetés is lesz

Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án.

Már ma elfogadhatja a parlament az új katatörvényt, ami ellen spontán tüntetés szerveződik. Augusztusra már nem lehet időpontot foglalni, miután megugrott a Covid-fertőzöttek száma, és beteltek az oltási időpontok. Orosz rakéta talált el egy lakóépületet a Donyeck-régióban Ukrajnában, 18 ember meghalt.

Kivételes eljárásban tárgyalja és ma már meg is szavazhatja a parlament a kisadózó vállalkozók tételes adóját szigorító törvényjavaslatot, amit egy nappal korábban, hétfőn nyújtott be a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a javaslat kicsit erőteljesre sikeredett, de a magyar találékony. A legnagyobb gond, hogy csak magánszemélyeknek számlázhatnak a katások, míg eddig cégeknek is dolgozhattak. A Facebookon spontán tüntetés kezdett szerveződni a szigorítás ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Már ma elfogadhatja a parlament az új katatörvényt, ami ellen spontán tüntetés szerveződik

Gyermekvédelem és érdekvédelem

Egy csokoládégyári látogatásról úgy jött haza azóta már felnőtt, örökbefogadott roma fia, hogy szeretett volna a fehér csoki tartályába beugrani, hátha akkor ő is fehér lehetne, és jobban elfogadnák.

Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója közgazdásznak tanult, de a hátrányos helyzetű gyerekek, családok valósága jobban érdekelte. 1985 óta dolgozik a gyermekvédelemben, ismeri kívülről-belülről.

Ehhez kapcsolódóan: „Amikor ennyire mozog a föld a szervezetekben, annak a gyerekek isszák meg a levét”

A magyar kormány egyelőre egy nyilatkozattal próbál reagálni arra, hogy az USA felmondta az 1979-es amerikai-magyar adóegyezményt. A nyilatkozatban a hírek szerint viszont nem említik meg az USA-t, csak az Európai Parlamentet.

A kormány úgy tűnik inkább nem akar beszólni az USA-nak, csak az EP-nek. Az egész ügy abból fakad, hogy az USA globális minimumadót akar a legnagyobb multikra, a magyar kormány pedig egyszer már belement, csak most ismeretlen okból visszakozna.

Ehhez kapcsolódóan: A kormány inkább nem akar beszólni az USA-nak, csak az EP-nek

Egyre többen kérik az oltást

Mint arról a legutóbb, július 6-án közölt hivatalos adatok alapján a Szabad Európa is beszámolt, egyetlen hét alatt több mint a duplájára emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Jelentősen megugrott a kórházban lévő, súlyosabb fertőzöttek száma is. Egy hét alatt a kétszáz alatti számhoz képest már 488-an voltak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen.

Több megyében és a fővárosban is elfogytak a júliusra online foglalható oltási időpontok, augusztusra pedig nem lehet regisztrálni, írja a hvg. Magyarországon is felfutóban van a járvány, több szakember szerint elindult a hatodik hullám, úgy tűnik, ez meghozta az oltási kedvet.

Ehhez kapcsolódóan: Megugrott a Covid-fertőzöttek száma, beteltek az oltási időpontok

Brutális támadás

Csasziv Jar városban egy ötemeletes lakóházat lőtt szét az orosz hadsereg szombaton késő este. Egyelőre nem tudni, hogy hányan rekedtek a romok alatt.

Eddig 18 halálos áldozatról tudni, 6 embert sikerült kiszabadítani a romok alól. Oroszország tagadja, hogy civil célpontokat támadnának. A Reuters fotósa ott járt a helyszínen.

Orosz rakéta talált el egy lakóépületet a Donyeck-régióban, 33 ember meghalt

Amit még érdemes tudni

Százmilliárd euró sem fog reformok nélkül segíteni a német hadsereg szánalmas állapotán (mfor.hu)

Előfordult, hogy a német katonák a mobiltelefonjaik segítségével kommunikáltak a – szimulált – harctéren, mert nincsenek modern rádiókészülékeik, de olyan alapvető dolgokból is hiány van, mint a meleg alsónemű, a bakancsok, a vízhatlan ruházat.

A kisiklatott vonat – az első ukrán menekülthullám tapasztalatai (valaszonline.hu)

Az ukrajnai menekültek ellátásában a kezdő lépéseket a civilek tették meg, az állam később vette át a szervező szerepet.

„Varga Judit nagyon jó abban, hogy undok dolgokat mondjon, de találkozni nincs ideje” – exkluzív interjú Gwendoline Delbos-Corfielddel, az új magyar jogállamisági jelentés szerzőjével (RTL.hu)

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, Judith Sargentini visszavonulása után az ő vezetésével készül a magyar jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről szóló brüsszeli jelentés.

Szép napot!

Wiedemann Tamás