3 perc: Nem lesz könnyű megállapodni az uniós pénzekről

Orbán Viktor miniszterelnök kezet csókol Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek 2022. október 21-én

Az Európai Parlament négypárti többsége nem javasolja a magyar pénzügyi szankciók feloldását. Nem hagyják a strandjukat a földváriak, megtámadják a kikötőépítést engedélyező határozatot. „Teljesen kiképzetlenül mentünk oda harcolni, ahogy most az oroszok” – emlékezés Vukovár ostromára.

Négy, az EP-ben együtt többséget alkotó pártcsoport csütörtökön arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy tartson ki a jogállami feltételességi eljárás és az uniós források befagyasztása mellett, mert a magyar kormány által tett intézkedések továbbra sem nyújtanak teljes körű garanciát az EU pénzügyi érdekeinek védelmére.

Következésképp az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták, a liberális-centrista Renew és a Zöldek arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy semmiképpen ne tegyen javaslatot a Magyarországgal szemben folyamatban lévő jogállami feltételességi eljárás leállítására.

Brüsszel szeptemberben hét és fél milliárd euró magyar kohéziós forrásnak (a teljes magyar kohéziós pénzesboríték nagyjából egyharmadának) befagyasztására tett javaslatot a tanácsnak.

Ehhez kapcsolódóan: Az EP négypárti többsége nem javasolja a magyar pénzügyi szankciók feloldását

Kikötőépítés

A bíróság korábban elkaszálta, a megyei kormányhivatal azonban most mégis két nap alatt újra kiadta azt az engedélyt, amelynek értelmében 175 férőhelyes kikötő épülhet a balatonföldvári strand területén. A civilek nem hagyják annyiban. Harminc napjuk van a fellebbezésre, de sokkal előbb meglépik, ám a fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.

Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke a Szabad Európának elmondta, hogy harminc napjuk van a fellebbezésre, és ragaszkodni fognak ahhoz, hogy ismét a Pécsi Közigazgatási Bíróság elé kerüljön az ügy. Ez az a grémium, amely szeptemberben kétéves folyamat után hatályon kívül helyezte a Veszprém Megyei Kormányhivatal építési engedélyét.

Ehhez kapcsolódóan: Fellebbeznek, nem hagyják a strandjukat a Balatonföldváriak

Vukovár

„Én ’92-ben mentem keresztül autós konvojjal a városon, ahol akkor már nemzetközi békefenntartók voltak – meséli Jeszenszky Géza akkori magyar külügyminiszter. – Megdöbbentő volt a végtelen romváros II. világháborúra emlékeztető képe.”

Vukovár hősies védelmével a horvátok hatalmas nemzetközi szimpátiát szereztek, ami Horvátország függetlenségének elismeréséhez vezetett. 1991. november 18-án foglalta el a Jugoszláv Néphadsereg és a szerb paramilitáris csapatok a három hónapos ostrommal porig rombolt horvátországi várost, Vukovárt, majd végeztek ki több száz foglyot és civilt. Egy akkori kiskatona és Jeszenszky Géza volt külügyminiszter visszaemlékezése.

Ehhez kapcsolódóan: „Teljesen kiképzetlenül mentünk oda harcolni, ahogy most az oroszok” – emlékezés Vukovár ostromára

Segít az EU

Az Európai Unió generátorokat, mobil menedékházakat és egyéb felszereléseket szállít Ukrajnába, így segítve a hideg idő átvészelését. „Mindjárt itt a tél, és ez a legfontosabb prioritásunk, amikor a humanitárius támogatásról beszélünk” – közölte Janez Lenarčič EU-s válságkezelési biztos.

Hozzátette, hogy az ukrajnai kritikus infrastruktúra Oroszország általi szisztematikus rombolása még sürgetőbbé teszi ezt a fajta támogatást télen.

Sz–300-as rakéta

A jelek szerint egy régi, szovjet gyártmányú Sz–300-as rakéta csapódott be kedden Lengyelországban, ez a típus az orosz és az ukrán hadseregben is rendszeresítve van. Ezt a föld-levegő rakétatípust a Szovjetunió fejlesztette ki a hetvenes években repülőgépek, drónok, ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek ellen.

A rendszernek része az érkező eszközök észlelésére szolgáló radar, a rakétát pedig olyan technológiával szerelik fel, amelynek révén a végső szakaszban automatikusan próbálja eltalálni a célpontot. Egyszerre több rakétát is kilőhetnek több célpontra.

Ehhez kapcsolódóan: Mit kell tudni a Lengyelországban becsapódó Sz–300-as rakétáról?

Amit még tudni érdemes

Jövő héten nem szállít üzemanyagot a kis benzinkutaknak a Mol (rtl.hu)

A Mol a döntést az ellátás biztonságának fenntartásával indokolta.

Már Európa harmadik legdurvábbja a magyar infláció (hvg.hu)

Csak a litván és az észt pénzromlás rosszabb a miénknél a kontinensen.

Beismerte a Metropol: manipulált fotókat közöltek Mártha Imréről (telex.hu)

Nem ez az első helyreigazítás, amelyet Márthával kapcsolatban közölnie kellett a KESMA-lapnak.

Szép napot!

Wiedemann Tamás