3 perc: Orbán, Rogán és Kósa gyerekeiről is gyűjtöttek adatokat, lezártnak tekintik az SZFE blokádját, vezetők évtizedek óta hatalmon

A három legfontosabb hírünk ma reggel: magyar politikusok és diplomaták a kínai adatgyűjtési listán, írásos nyilatkozatot várnak az SZFE oktatóitól, videón a tűzszünetet felrúgó támadás Hegyi-Karabahban.

Orbán Viktor, Rogán Antal és Kósa Lajos gyerekei is szerepelnek a rejtélyes kínai cég által összeállított adatbázisban. A Szabad Európa szerezte meg elsőként a listát, amelyről már a múlt héten elmondtuk, hogy mintegy 2,4 millió emberről és 650 ezer szervezetről tartalmaz információkat. Olyanokat is, amelyeket a nyilvános felületekről nem lehet elérni. Az adatok alapos és körültekintő feldolgozása után megtudhatja tőlünk, hogy magyar politikusok és diplomaták mellett rendőrkapitányok és bírák is szerepelnek a gyűjtésben, és az is kiderül, mely állami vagyonelemek kelthették fel Kína érdeklődését.

Lezártnak tekintik az SZFE blokádját

Írásbeli nyilatkozatot vár oktatóitól a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése, hogy melyik oldalon állnak. Akik továbbra is támogatják az egyetemfoglalást, azokat munkajogi következményekkel fenyegeti a kancellár, aki lezártnak tekinti az egyetemfoglalást. Mindezt azután, hogy a mozgóképipari kormánybiztos egy nappal korábban lefújta az egyeztetést a tanárok küldöttségével, mert elkísérték őket a diákok képviselőit is.

Elkezdődött Simonka György fideszes országgyűlési képviselő pere a Fővárosi Törvényszéken különösen nagy értékben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Ha beismerő vallomást tesz, akár nyolc és fél évnyi börtönbüntetést is kaphat, az ügyészség emellett 850 millió forintos vagyonelkobzásra is javaslatot tett. Vallomást eddig a tárgyalási napokon nem tett, szerinte nem igaz, hogy a projektek után ő kapott volna visszacsorgatott 45 százalékot.

Jobban bízunk az önkormányzatokban a járvány alatt

Első alkalommal jelent meg az EU regionális és helyi Barométere. A jelentés szerint nem elég tagállamok szintjén vizsgálni az olyan problémákat, mint a járvány, de mélyebbre kell hatolni, és a régiókra, városokra koncentrálni, ha hatékony megoldást akarunk. A dokumentum kiemeli, hogy oda kell figyelni, nehogy „digitális szakadék” alakuljon ki a városi és vidéki területek, a nagy- és kisvállalatok, a digitális kompetenciákkal rendelkező munkavállalók és a nem rendelkezők között.

Nem tartott sokáig a tűzszünet Hegyi-Karabahban. Egy nappal a megegyezés után, vasárnap az azeri Gandzsa városát bombázták, videónkban bemutatjuk a térfigyelő kamerák felvételét a támadásról. Hétfőn újabb tárgyalásokat tartottak abban a reményben, hogy ezúttal kitartanak az egyezmény mellett.

Végezetül infografikánkat ajánlom figyelmébe az évtizedek óta hatalmon lévő vezetőkről.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor