3 perc: Szimbolikus gesztus lenne a tűzijáték lemondása, de a kormány nem akarja

Tűzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen, 2019. augusztus 20-án

A gazdasági gondok mellett sem mondja le az állam az augusztus 20-i tűzijátékot. Gyorsan reagáltak a vállalatok: korlátozzák a juttatásként adott céges autók használatát. Egy kecskeméti negyvenmilliós fejlesztés kihozható tizenegy és fél millióból is – kondipark épült a városban.

Szétesett egészségügy, gyerekfelügyeletté váló oktatás, kiszáradt földek és kiapadó benzinkutak – mégis Európa legnagyobb tűzijátékának megrendezésére készül a kormány. Az évtizedes gazdaság- és szakpolitikai rövidlátás okozta válságot a putyini energiafegyver és a háború tette súlyossá.

Cikkünk a nemzeti érdek és a nemzeti összefogás kormányzati felfogásáról egy ünnep kapcsán, amelyben arról is írunk, hogy a magyar állam tíz év alatt 16 százalékkal csökkentette a közoktatásra fordított GDP-arányos kiadásait. A sör viszont csak 350 Ft lesz Szent István ünnepén Budapesten.

Ehhez kapcsolódóan: ’Gusztus 20.: mit takar a tűzijáték füstje?

Visszavágott juttatások

Az autók drágulása, az alkatrészhiány, az emelkedő üzemanyagárak és a júliustól közel duplájára emelt cégautóadó miatt egyre több munkáltató dönt úgy, hogy csökkenti ennek a juttatási csomagnak az értékét. Van, ahol visszaveszik a céges autót, de a többség inkább csak korlátozza a használatát.

A Szabad Európa által megkérdezett lízingcégek szerint a vállalatok harminc százaléka a kisebb teljesítményű modellek iránt érdeklődik, mert alacsonyabb cégautóadót kell fizetni utánuk, olcsóbb a fenntartásuk és kevesebb üzemanyagot fogyasztanak. A cégek negyven százaléka kérte a használati feltételek módosítását, részben a magánhasználatra vonatkozó részek miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Gyorsan reagáltak a vállalatok: korlátozzák a juttatásként adott céges autók használatát

Négyszeres áron

Pályázatokkal támogatja a kormányzat a szabadtéri fitneszeszközök létesítését, így került sor tavaly júliusban Kecskeméten a Forradalom utcában egy sportpark kialakítására.

Mivel erősen túlárazottnak tűnik a kondipark negyvenmilliós ára, a kecsup.hu helyi híroldal beszerezte a kivitelező árajánlatát egy ugyanolyan eszközökkel felszerelt kondipark megépítésére. Ez alapján a Bestrong 11,4 millió forintért vállalta a sportpark létrehozását.

Ehhez kapcsolódóan: Kondipark negyvenmillióért a kecskeméti Széchenyivárosban

Jó bőrben a Mol

Kimagasló eredményt valószínűsítettek az előzetes várakozások, elsősorban azért, mert a Mol a második negyedévben is viszonylag kedvező áron vásárolhatott olajat Oroszországból, ráadásul a hatósági ár miatt az üzemanyag-forgalom is jelentős maradt.

A Mol-csoport nettó árbevétel a konszolidált, nem auditált kimutatás alapján 2491 milliárd forint, míg tavaly ugyanekkor 1412,6 milliárd forint volt. A cég a második negyedévben 483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-t, vagyis kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt, valamint 372,8 milliárd újrabeszerzési árakkal becsült tiszta üzleti eredményt ért el.

Ehhez kapcsolódóan: Nem látszik a Mol eredményén az ársapka, rendkívüli növekedést ért el a cég

Amit még érdemes tudni

Nincs megállás, mérésünk szerint most már 34 százalék feletti az élelmiszer-infláció (G7.hu)

A kenyérre, a zsemlére, a kiflire és a tésztákra nem raktak árstopot, ezek egy év alatt több mint a duplájára drágultak.

Veszteségesek Tiborcz István luxusszállói (mfor.hu)

Egyelőre sem a turai kastélyszálló, sem pedig a tarcali ötcsillagos szálloda nem tud profitábilisan működni.

A kormány vízlépcsőkkel orvosolná az aszályt, de szakértők szerint ez több mint rossz ötlet (hvg.hu)

Az aszály akkora gondot okoz, hogy lépni kell, csakhogy a tervezett beruházások hosszú távon tovább fokoznák az elsivatagosodást.

Szép napot!

Wiedemann Tamás