3 perc: Tusk kifogásai részletesebben, az SZFE-ügy Brüsszelig jutott, elfajuló Erdogan-Macron vita

A három legfontosabb hírünk kedd reggel: mitől lesz „korcs” egy demokrácia, EP bizottsági meghallgatás az SZFE-ről, szigorított járványügyi szabályok.

“Az egypártrendszer, a pártállam kiépítése, a jogállamiság megtörése iránti vágy, az államhatalom felhasználása a média alárendelt szerepének kialakítására” – így írta le Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a „korcs demokráciát”. Azt az államformát, amely szombati nyilatkozata szerint többek között Magyarországot is jellemzi. A lengyel politikus elismerte, a szövetségen belül sem mindenki osztja az ő szigorú állásfoglalását, ugyanakkor hangsúlyozta, az álláspontja szerint a pártcsaládban nincs helye az ilyen devianciának. A Szabad Európának adott interjújára már reagált a magyar kormány, Szijjártó Péter külügyminiszter szerint az Európai Néppárt elnöke pártvezetőként és emberként is kudarcot vallott.

Brüsszelig jutott az SZFE ügye

A Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsa is téma lesz Brüsszelben. Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága kedden egyéni meghallgatást tart az érintettek számára, ahol a hallgatóság delegáltja beszámol a testület tagjainak az elmúlt hónapok eseményeiről. Az ülésről mi is tudósítunk, figyelje honlapunkat vagy Facebook-oldalunkat. Az SZFE sztrájkoló tanárai nem fogadják el a Fővárosi Törvényszék döntését, amely szerint jogellenes a munkabeszüntetésük, így a dolgozók folytatják tiltakozásukat és másodfokra viszik az ügyet.

Több ponton módosította az Országgyűlés hétfőn a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat. A kihágásokért 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető. Ez utóbbi azért fontos, mert azt jelenti, hogy "a bírság azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával megállapított újabb jogsértések esetén is kiszabható."

Elfajult az Erdogan-Macron vita

A pénztárcájukkal szavazzanak Párizs ellen – ezt akarja a török elnök, akit irritál, hogy a francia vezetés kiállt a Mohamed-karikatúrák mellett. A Recep Tayyip Erdogan azt akarja, hogy honfitársai bojkottálják a francia termékeket, két nappal korábban pedig azt sürgette, hogy Emmanuel Macron francia elnök vizsgáltassa ki magát pszichológussal. Párizs a megjegyzés nyomán visszarendelte ankarai nagykövetét.

Végül a kidobott élelmiszerekről: friss infografikánkból kiderül, hogy egy család évi 70-80 ezer forintot spórolhatna, ha jobban terveznék meg bevásárlásaikat.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor