3 perc: Kilencven percet tárgyalt az amerikai és az orosz külügyminiszter a háború elkerüléséről

Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter január 21-én hozzávetőleg kilencven percig tárgyalt, hogy megpróbáljanak elhárítani egy esetleges háborút Európában

A legfontosabb híreink ma reggel: Hétvégén csaknem negyvenezer új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, elhunyt 122 koronavírussal fertőzött beteg. Elúszott az ellenzék népszavazási kezdeményezése, hiába gyűjtöttek összesen 470 ezer aláírást. Kilencven perc világmegváltásra – ennyi ideig tárgyalt az amerikai és az orosz külügyminiszter, hogy megpróbáljanak elhárítani egy esetleges háborút Európában.

Leszerepelt a Fidesz az EP-ben

Az Európai Parlament félidős tisztújítása megmutatta, hogy a Fidesz teljes mértékben a partvonalon túlra kormányozta magát. A Fidesz mélyrepülésének iskolapéldája Járóka Lívia esete, akit a ciklus elején néppárti jelöltként a szükségesnél lényegesen több szavazattal választották meg az EP alelnökének. A Fidesz úgy döntött, hogy párttámogatás nélkül is elindítja politikusát a félidős tisztújításon alelnökjelöltként. A szavazáson végül Járóka Lívia a legkevesebb szavazatot kapta a tizennyolc alelnökjelölt közül. A politikus a második forduló előtt visszalépett a megmérettetéstől.

Ehhez kapcsolódóan: Légüres térbe került a Fidesz az európai politikában

Sikerült nekik, mégis elbukták

Esélye sincs az ellenzéknek arra, hogy az április 3-i választásokon, illetve az aznap tartandó kormánynépszavazással egy időben dönthessenek a választópolgárok népszavazási kérdéseiről. Ehhez még jogi rafinériára sincs szükség, hiszen az ellenzéki pártok egyszerűen kicsúsztak a határidőből. Az ellenzék két témakörben kérné ki az emberek véleményét. Egyrészt arról, hogy mit szólnak a kínai Fudan Egyetem létesítéséről szóló szerződésről, másrészt arról, hogy megnövelnék-e az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartamát 270 napra.

Ehhez kapcsolódóan: Hiába népszavazna az ellenzék is a választásokon, kifutottak a határidőből

Negyvenezer új fertőzött

Hétvégén csaknem negyvenezer új fertőzöttet találtak, elhunyt 122 beteg. Az elmúlt három napban összesen 39 928 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 441 385 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három nap alatt elhunyt 122, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 40 944 főre emelkedett. Az omikron és a február 15-től életbe lépő oltási igazolvány miatt is érdemes kihasználni az oltási akciót, amely csütörtökön, pénteken és szombaton folytatódik.

Ehhez kapcsolódóan: Csaknem negyvenezer új fertőzött egyetlen hétvége alatt Magyarországon

Kempingbringával az RTL-be

Orsós Lajos volt a Szelfi e heti epizódjának vendége, amelyben azt is elmesélte, hogyan repítette egy kempingbicikli a cigánytelep kellős közepéről az RTL Klub hírigazgatóságára. Az interjúban Orsós Lajos – aki azóta sikeres médiavállalkozó és a Fókusz című műsor gyártásvezetője – elmesélte azt is, hogyan sértette vérig a kollégáit, amikor már alkalmazottként kicsit elszállt vele a ló. Bár a csatorna akkoriban azért castingolt kifejezetten roma fiatalokat, hogy műsorvezetőt faragjon belőlük, Lajosból végül nem lett az, de nem is bánja.

Your browser doesn’t support HTML5

Kiút a cigánytelepről: Így nem lett roma műsorvezető az RTL-en Orsós Lajos – 2. rész

Háború és béke

Oroszország és az Egyesült Államok vezető diplomatáinak nem sikerült áttörést elérniük az újabb tárgyalási fordulón Genfben, de úgy vélik: a megbeszélés segített megérteni a másik fél aggodalmait. Ezzel enyhülhet a hetek óta tartó feszültség, a Nyugat félelme attól, hogy Oroszország a súlyos következményekről szóló figyelmeztetések ellenére megtámadja Ukrajnát. Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csaknem kilencven percig tárgyalt, hogy megpróbáljanak elhárítani egy esetleges háborút Európában.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán válság – Nincs áttörés, de jó, hogy beszéltünk

Megérte?

Tavaly ilyenkor még lelkesen fogadták a hívek Alekszej Navalnij ellenzéki vezető bejelentését, miszerint visszatér Oroszországba. Azóta Navalnij börtönben van, Putyin pedig a Kremlben. Az ellenzéki politikus letartóztatását és bebörtönzését követő masszív retorziók után azonban egyesek azt kérdezik, megérte-e.

Ehhez kapcsolódóan: Egyéves vita a távolból: Putyin a Kremlből, Navalnij egy börtöncellából

Eltűnt családtagok nyomában

Három héttel a halálos kimenetelű kazahsztáni zavargások után családok tucatjai még mindig keresik szeretteiket, akik a biztonsági erők által erőszakkal levert tömeges tüntetések során tűntek el. A hatóságok szerint a tüntetések után mintegy 225 holttestet szállítottak a hullaházakba – de a halottak névsorát még mindig nem adták ki.

Ehhez kapcsolódóan: „Nem tudom, él-e még” – Kazah családok keresik rokonaikat a zavargások után

Az emberek kétségbeesetten keresik az eltűnt hozzátartozóikról szóló információkat. Az aktivisták és a családtagok a kórházakat, a halottasházakat és a fogdákat járják.

Szép napot!

Báthory Róbert