Hazai terméket a polcokra – vagy mégsem?

Egy prágai szupermarket

Csehországban immár a szenátus előtt van az a törvénytervezet, amely kötelezné a nagyobb élelmiszerláncokat arra, hogy bizonyos mennyiségű cseh terméket tartsanak a polcaikon. Más kérdés, hogy törvény aligha lesz belőle. Prágai levél – beszámoló a cseh fővárosból.

Ha az ember Prágában bemegy egy szupermarketbe, körülbelül ugyanúgy érzi magát, mintha Budapesten tenné ugyanezt. Nyilván jelen vannak a legnagyobb nemzetközi márkák, de mellettük bőven találunk cseh termékeket is.

Elsősorban persze a sörök között (ott érthető okokból többségben vannak a helyi márkák, mégis a világ talán legjobb söreit kínáló országában vagyunk, ha ennyi elfogultság belefér), de a tejtermékek és főleg az édességek között is markáns a cseh kínálat (bár utóbbiban nincs sok köszönet, jegyzem meg csendben).

Ehhez kapcsolódóan: Prágai levél: túrórudi és delicsoki

Ezzel együtt itt is, csakúgy mint Magyarországon és Romániában, régóta téma a hazai termékek védelme. Olyannyira, hogy a napokban kerül a cseh parlament felsőháza elé az a törvénytervezet, amely előírná a cseh márkák arányát a polcokon.

A szabályozás vonatkozna például a tojásra, mézre, káposztára, különböző hústermékekre, olajra, tejre, sajtra, túróra és még sorolhatnám.

A kormányfő sem támogatja

Törvény aligha lesz belőle, már ha abból indulunk ki, hogy maga a kormányfő, Andrej Babiš is azt nyilatkozta pénteken, nem hinné, hogy a tervezet átmegy a szenátuson.

Az alsóház szerdán elfogadta ugyan a törvénytervezetet, de ahhoz, hogy az hatályba lépjen, a felsőháznak is rá kell bólintania, majd az elnöknek aláírni, márpedig ez itt nem olyan egyértelmű, mint Magyarországon.

Prágai levél: a havas város képeken

Annál inkább, mert maga Andrej Babiš sem támogatja az ötletet. „Természetesen nem értek egyet a törvénytervezettel, nem reális és nincs összhangban az európai joggal” – nyilatkozta a kormányfő.

Andrej Babiš azt is mondta, a törvénytervezet inkább csak amolyan gesztus a cseh mezőgazdaságban dolgozók felé, de a parlament jobban tenné, ha nem fogadná el.

„Nem lehet törvénnyel szabályozni, mit vagy mit ne vásároljanak az emberek” – szögezte le a cseh miniszterelnök.

Romániában és Magyarországon is felmerült

Akivel egyetért egyébként az Európai Bizottság cseh biztosa, Věra Jourová is, aki szerint egy ilyen kvóta értelmetlen, ráadásul rossz lenne a cseh fogyasztóknak, mert csökkentené a kínálatot, emiatt növelné az árakat.

Nem Csehország az egyetlen, ahol felmerült a nemzeti kvóta bevezetése a szupermarketekben árult termékekre. Egy időben Magyarországon is vitáztak róla.

A románok egy fokkal tovább jutottak, ott azt szabták volna meg, hogy a friss élelmiszerek legalább 51 százalékát úgynevezett rövid beszerzési láncon keresztül kell az évi 2 millió euró forgalmat meghaladó áruházak polcaira juttatni.

Mint Věra Jourová hangsúlyozta, a szabályozást nem kevés tárgyalást és egyeztetést követően végül elvetette Románia. Aligha történik más majd Csehországban sem.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!