Pusztítás Kijevben, béremelés itthon?

Your browser doesn’t support HTML5

Hónapok után csapódtak be ismét orosz rakéták az ukrán fővárosban, míg itthon a pedagógusbérekről nyilatkozott Navracsics Tibor, és biciklikaravánt láthattunk a Dunakanyarban.

Sötét reggelre virradt a hét kezdetén Kijev és több más ukrán település. A Reuters videóján látható a pusztítás, amelyet az ukrán fővárosban végzett Oroszország reggeli csúcsforgalomra időzített rakétatámadása.

Your browser doesn’t support HTML5

A legsötétebb reggelre virradt a háború kezdete óta Kijev és több más ukrán település

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel készített interjút munkatársunk, amelyből kiderült, hogy valóban vállalta a kormány, hogy 2026-ban a pedagógusbérek elérik a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát. A tárcavezető azt is elmondta: külön tárgyalnak majd a pénzekről az Európai Bizottsággal a meggyengült forintárfolyam miatt.

A közeledő tél miatt aggódnak a frontközeli ukrán kis falvak túlélői. Sztarij Szaltiv községben az emberek kénytelenek lesznek a zord téli hónapokat lerombolt házuk pincéjében tölteni.

A fenti videón látható, október 10-i, Ukrajna-szerte legalább 19 halálos áldozatot követelő orosz rakétatámadások után Kijev lakói már meg is kezdték a helyreállítást. Nem könnyű a feladat: a becsapódó lövedékek után felszaggatott útburkolat, kiégett autók, kidőlt fák és betört ablakok maradtak.

Kijev ellenáll: eltakarítják az orosz támadás romjait

Végül egy igazán jó hazai kezdeményezésről is tudósíthattunk. Közösen biciklizhetnek iskolába a verőcei gyerekek. A programot a kerékpárosklub indította el barcelonai mintára. A szervezők szerint a jó napkezdéshez elég egy csapat bicikliző gyerekek meg pár kísérő felnőtt.