Putyin fegyverszünetet ígér, Kijev nem tartja tárgyalási alapnak a feltételeit

Putyin elnök a külügyminisztériumban beszélt erről. Moszkva, 2024. június 14.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken ígéretet tett arra, hogy azonnali tűzszünetet rendel el Ukrajnában, és tárgyalóasztalhoz ül, ha Kijev megkezdi csapatai kivonását a Moszkva által 2022-ben annektált négy területről, és lemond a NATO-csatlakozásról.

Egy ilyen alku nem tűnik jó alapnak Kijev számára, amely csatlakozni kíván a katonai szövetséghez, és azt követeli Oroszországtól, hogy vonja ki csapatait Ukrajna egész területéről. Kijevben eddig nem kommentálták Putyin javaslatát.

„Azonnal megtesszük mindezt” – mondta Putyin az orosz külügyminisztériumban mondott beszédében.

Felszólalásával egy időben tartják Olaszországban a G7-csúcsot, Svájc pedig arra készül, hogy a világ számos vezetőjét fogadja hétvégén. Közösen próbálják feltérképezni az ukrajnai béke felé vezető első lépéseket. Oroszország nem lesz ott a konferencián. Az Egyesült Államok és Ukrajna a héten tíz évre szóló biztonsági megállapodást írt alá, amelyet mérföldkőként értékeltek a kétoldalú kapcsolatokban.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna és Oroszország drónokkal támadta egymást az új G7-hitel bejelentése után

Oroszország 2022 februárjában indította meg teljes körű invázióját Ukrajna ellen. Miután az ukrán erők meghiúsították, hogy az oroszok eljussanak a fővárosukba, a harcok nagy része délen és keleten összpontosult. Oroszország illegálisan annektált ottani területeket, bár ezek egyike felett sem gyakorolja a teljes irányítást.

Putyin azt mondta, hogy javaslata az ukrajnai konfliktus „végleges megoldását”, nem pedig a befagyasztását célozza, és hangsúlyozta, hogy a Kreml „készen áll a tárgyalások késedelem nélküli megkezdésére”.

Az orosz vezető által felsorolt szélesebb körű békekövetelések között szerepel Ukrajna nukleáris semleges státusza, katonai erejének korlátozása és az országban élő orosz ajkú lakosság érdekeinek védelme. Mindezeknek „alapvető nemzetközi megállapodások” részévé kell válniuk, és minden, Oroszországgal szembeni nyugati szankciót fel kell oldani – mondta Putyin.

„Sürgetjük, hogy lépjünk túl a történelemnek ezen a tragikus fejezetén, és kezdjük el lépésről lépésre helyreállítani az egységet Oroszország és Ukrajna között, valamint általában Európában” – mondta.

Putyin ritkán fogalmazza meg ilyen egyértelműen az ukrajnai háború befejezésének feltételeit, de kijelentései nem tartalmaztak új követeléseket. A Kreml már korábban is azt mondta, hogy Kijevnek el kell ismernie az orosz területszerzéseket és el kell felejtenie NATO-csatlakozási törekvéseit.

Oroszország a 2022-ben törvénytelenül annektált négy terület egyikét sem ellenőrzi teljes mértékben, de Putyin pénteken ragaszkodott ahhoz, hogy Kijev a közigazgatási határaik közé eső teljes területükről vonuljon ki, lényegében engedje át Moszkvának. A délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában Oroszország még mindig nem tartja ellenőrzése alatt a terület nevét adó közigazgatási központot, amelynek háború előtti lakossága körülbelül hétszázezer volt, a szomszédos Herszoni területen pedig az oroszok 2022 novemberében kivonultak az azonos nevű központi városból.

Ha „Kijev és a nyugati fővárosok” elutasítják az ajánlatát, „az az ő dolguk, az ő politikai és erkölcsi felelősségük a vérontás folytatódása”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint „ez nem békejavaslat. Ez egy javaslat még több agresszióra, még több megszállásra, és azt mutatja, hogy Oroszország célja Ukrajna kontrollja."

Az ukrán külügyminisztérium Putyin tervét manipulatívnak, abszurdnak nevezte, amelynek célja „a nemzetközi közösség félrevezetése, az igazságos béke elérésére irányuló diplomáciai erőfeszítések aláásása, valamint a világtöbbség egységének megosztása az ENSZ Alapokmányának céljai és elvei körül”.

Ehhez kapcsolódóan: Újra hadgyakorlaton képezi katonáit a taktikai nukleáris fegyverek használatára Oroszország és Belarusz
Készült az AP beszámolójának felhasználásával.