A "Putyin-palotáról" készült drónfelvételek titkai

Légifelvétel a Putyin elnöknek tulajdonított exkluzív, tengerparti palotáról. Fotó: navalny.com

Sikeresen berepült Oroszország egyik legszigorúbban őrzött területére, és ezzel milliók elé tárta a "Putyin-palota" néven ismertté vált óriási ingatlan grandiózus milliőjét. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni az amerikai gyártmányú drónról.

Több mint 100 millión látták már Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványának azt a videóját, amely a sokak által csak Putyin-palotaként emlegetett fényűző birtokot mutatja be a Fekete-tenger partján.

Your browser doesn’t support HTML5

Rúdtánc és luxus: Navalnij videója Putyin állítólagos palotájáról

Néhány szemfüles néző azonban felfigyelt egy szokatlan, narancsásárga színű tárgyra a videóban.

Egy képkocka Navalnij csapatának videójából, melyet az Autel drón készített. A háttérben a "Puytin-palota", melyet a csapat filmezett.

A sárga repülő tárgy nem más, mint egy drón. Ezzel készültek a területet megörökítő "legendás" felvételek - magyarázza a videóban Navalnij csapatának egyik tagja egy vízen úszó gumicsónakból.

Egy Autel-drón

A drón egy kis amerikai cég, az Autel Robotics gyártmánya. A vállalat drónjaira több vásárló tett már panaszt: voltak, akik arról számoltak be, hogy a gép kisodródik repülés közben, mások azt mondták, a drón úgy repül, "mint egy tégla".

Az Autel versenytársa a nála ismertebb DJI, egy kínai központú dróngyártó cég, amely 2020-ban uralta az amerikai piacot: az ott eladott drónok 77%-a az ő gyártmányuk volt. 4%-nál magasabb piaci részesedéssel semelyik másik cég sem rendelkezett.

Miért választotta akkor Navalnij csapata az Autel gépet?

Fényűzés és luxus: így nézhet ki belülről Putyin palotája

Ahogyan arról Navalnij beszámol a kisfilmben, csapata "négyszer próbált meg" felvételeket készíteni, és mindössze egyszer jártak sikerrel. Ebből arra lehet következtetni, hogy az úgynevezett "geokerítés" megakadályozta, hogy a megbízhatóbb DJI-drónok bejussanak a palota fölötti légtérbe.

Egy drónfelvétel arról a fekete-tengeri birtokról, amely állítólag Putyin elnök rezidenciája.

A geokerítés egy képzeletbeli "fal" a talajtól felfelé, amely fizikailag meggátolja a drónokat abban, hogy tiltott területre repüljenek be. Amikor a drón egy ilyen "repülésmentes-övezet" határához érkezik, a drónt irányító pilóták - mielőtt a drón megáll - egy figyelmeztetést kapnak a drón távirányítóján.

2015-ben egy DJI Phantom típusú drón lezuhant egyenesen a Fehér Ház udvarán. Ekkor - növekvő kormányzati nyomás hatására - a cég úgy döntött, korlátozza, hova repíthetik be drónjukat a felhasználók. Mindeközben azonban más, kevéssé elismert gyártók nem építették be drónjaikba ugyanezt a szoftveres, korlátozó eszközt.

Heather Hall Williams amerikai drónfotós is prombémákról számolt be a Szabad Európának a geokerítéssel kapcsolatban. Miután ezt megelégelte, otthagyta a DJI-t és Autel-re váltott. "Önmagában frusztráló volt a (repülési) szabályzatok betartása mellett dolgozni, ráadásul a drón el sem indult, amikor a szoftver úgy döntött."

Egy drónmentes övezet a Fekete-tenger partján ott, ahol Putyin elnök állítólagos birtoka is fekszik.

Az Autel honlapján az olvasható, hogy jelenleg a cég "csak azokban az országokban alkalmaz geokerítéseket, ahol azt a törvény megköveteli". Hozzáteszik, erre egyedül Kínában van példa. Ez a gyakorlat szembemegy a DJI-drónokba beépített szoftverrel, amely széles körben alkalmaz geokerítéseket és egyéb repülési korlátozásokat.

Az egyelőre nem világos, hogyan sikerült az Autel-drónoknak berepülni a térségbe; alkalmaztak-e például bármilyen vételzavaró eszközt az egyébként erősen védett fekete-tengeri birtok körül.

A drónrepülést jelenleg nem korlátozzák geokerítések Oroszországban - mondta egy moszkvai drónkereskedő a Szabad Európának. A Navalnij-csapat amerikai drónnal filmezett leleplező videója után azonban valószínűsíthetőek szigorítások "valamikor a közeljövőben" - tette hozzá a szakértő.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.