Putyin újabb bírálója került magánzárkába

Vlagyimir Kara-Murza

Négy hónapra magánzárkába helyezték Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikust, akit 25 év börtönbüntetésre ítéltek azért, mert felszólalt az ukrajnai konfliktus ellen – közölte ügyvédje kedden.

Kara-Murza – aki kettős, orosz és brit állampolgár, és akinek egészségi állapota megromlott a szibériai börtönben – a leghosszabb büntetést tölti Putyin elnök bebörtönzött bírálói közül.

Ügyvédje, Maria Eismont a Novaja Gazeta című orosz nyelvű lapnak kedden elmondta, hogy védencét január 26-án szállították át a szibériai Omszk városának börtönébe, ahol elrendelték, hogy magánzárkába kerüljön.

Your browser doesn’t support HTML5

Két mérgezés után most 25 év börtön vár az orosz ellenzéki politikusra

Eismont közölte: Kara-Murza levélben tájékoztatta őt a lépésről. A levél több részletét megosztotta az oknyomozó újsággal.

Az ellenzéki aktivista azt mondta: azért tették a szigorú magáncellába, mert nem kelt fel parancsra az ágyból, de hozzátette, hogy nem is kapott ilyen parancsot.

Ügyvédjével közölte, hogy május 26-ig marad ott, de hozzátette: „Ezek a dátumok önmaguktól meghosszabbodhatnak.”

Ehhez kapcsolódóan: „Az állam felfal téged”: Oroszországban megkezdődött a „hazaárulások korszaka”

David Cameron brit külügyminiszter hétfőn arra szólította fel Oroszországot, hogy sürgősen árulja el, hol van Kara-Murza, miután a család segítségért fordult hozzá.

Cameron azt mondta, „mélyen aggódik” a Kreml bírálójának jólléte miatt, és hozzátette: tervezi, hogy hamarosan találkozik Kara-Murza feleségével, Jevgenyijával.

„Hogy még nem őrültem meg, az csak Vologya lelkierejének és humorérzékének köszönhető” – írta Jevgenyija a férje áthelyezéséről szóló hírre.

A 42 éves férfi ellen tavaly hozták meg a példátlan ítéletet „az állam ellen elkövetett árulásért, álhírek” terjesztéséért az orosz hadseregről, valamint azért, mert egy „nemkívánatos” szervezetnek dolgozott.

A Cambridge-ben diplomát szerző Kara-Murza évekig kampányolt a Kreml ellen hozott nyugati szankciók mellett.

Ügyvédei és családja azt állítja, hogy két mérgezési kísérletet követtek el ellene, ezért úgynevezett sokidegbetegségben szenved.

Tiltakozás, mérgezés, magánzárka: Navalnij politikai pályájának legfontosabb állomásai

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.