Reagált a kormány a szuverenitásvédelmi eljárásra – Lánczi Tamás a kormányülésen

Lánczi Tamás Facebook-bejegyzésben közölte, hogy október 1-jén „a kormány meghívására kihelyezett kormányülésen vagyok Geszten, ahol ismertetem a nemzeti szuverenitásunkat fenyegető veszélyeket és az azokra adható válaszokat”

Amikor az Európai Bizottság az unió bírósága elé vitte a szuverenitásvédelmi törvényt, a magyar kormány demonstratívan meghívta ülésére a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét. Lánczi Tamás pluszjogosítványokat szeretne a hivatalnak, amelynek működését várhatóan jogsértőnek mondja majd ki a bíróság.

„Nagyon zavaró, hogy az Európai Bizottság nem kért azonnali jogvédelmet, ideiglenes intézkedést azzal együtt, hogy az unió bírósága elé vitte a szuverenitásvédelmi törvényt” – mondta lapunknak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója.

Az EB csütörtökön bejelentette, hogy a februárban indított kötelezettségszegési eljárás ügyében bírósági döntést kér a tavaly decemberben elfogadott magyar törvény miatt. Bár a bizottság gyorsított eljárást kért, az ítélet meghozatala tizenkét–huszonnégy hónapba is beletelhet. Az EU Luxembourgban székelő bírósága (EUB) várhatóan kimondja majd a magyar szabályozás jogellenességét, de az addig okozott károkat nem orvosolják.

Ligeti Miklós mindenesetre bízik abban, hogy az EB kér majd ideiglenes intézkedést az eljárás lezárulta előtt. A TI-t néhány más civil szervezet mellett már célkeresztjébe vette a korábban a kormányzati propagandaszervezeteknél dolgozó Lánczi Tamás vezette Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH). Eljárást indított, és kimerítő hosszúságú kérdéssorban kért a szervezettől választ tevékenységével és támogatásaival kapcsolatban.

A TI jogi igazgatója lapunknak elmondta: továbbra is megtagadják a választ azokra a kérdésekre, amelyeket nem tartanak az SZH joghatósága alá tartozónak, a többi kérdésre adott válaszaik pedig nyilvánosak.

A kormány reagálhatna úgy, ahogy a 2018-as Stop, Soros! törvénycsomag esetében tette, amely büntette volna azokat, akik illegálisan érkezőknek segítenek menedékjogi eljárást kezdeményezni vagy tartózkodási jogcímet szerezni; a NAV végül senkinél sem hajtotta be az úgynevezett bevándorlási különadót. A Szuverenitásvédelmi Hivatal esetében is lehetséges lenne, hogy megmarad propagandaintézménynek.

Ligeti Miklós felhívta a figyelmünket arra, hogy Lánczi Tamás egy interjúban már jelezte, hogy több jogosítványt szeretne a hivatalának, vagyis szeretné hatósággá alakítani, ezenkívül kodifikáltatná a politikai nyomásgyakorló szervezet elnevezést a közélettel foglalkozó civil szervezetekre. Az, hogy meghívták az SZH elnökét a kétnapos kihelyezett kormányülésre, azt jelzi, hogy a kormány a kötelezettségszegési eljárásra adott válaszként inkább a „meghosszabbítjuk Bicskéig” – esetünkben Brüsszelig – gyakorlat felé indul.