Saját és diákjai jövőjét félti egy meleg tanár a bolgár melegellenes törvény miatt

Ivan tanárként tizenegy éve nyíltan vállalja szexuális orientációját. Most attól tart, hogy az új törvény csak megerősíti azokat, akik zaklatják az LMBTQ-közösséget

Miközben a bolgár parlament elfogadta az „LMBTQ-propaganda” betiltását az iskolákban, Ivan, a nyíltan meleg tanár aggódik, hogy az oktatási törvény módosításával megváltozhat az eddig tapasztalt tolerancia és elfogadás.

Ivan általában nem követi a parlamenti vitákat, különösen nem a szabadsága alatt.

Augusztus 7-én azonban a telefonján feszülten figyelte, hogyan alakulnak az események a Nemzetgyűlésben, Bulgária egykamarás parlamentjében, miután az oroszbarát, szélsőjobboldali Újjászületés párt módosító indítványt nyújtott be az úgynevezett LMBTQ-propaganda betiltására az iskolákban.

A 34 éves Ivant kétszeresen is érdekelte a dolog, mivel tanár és meleg.

Ivan, aki nem árulta el a teljes nevét a Szabad Európának, lélegzet-visszafojtva figyelte, ahogy a parlament megvitatta és végül elfogadta mind a módosítást, mind pedig egy kiegészítő módosítást, amely tisztázza, hogy mi számít „nem hagyományos szexuális irányultságnak”. Rumen Radev bolgár elnök mindkét módosítást aláírta augusztus 15-én, csütörtökön.

Hallgatva a szavazást követő tapsvihart a parlamenti padsorokból, Ivan nem tudta elhinni, ami történt. „Teljesen sokkolt, hogy elfogadták. Még mindig teljesen sokkos állapotban vagyok” – mondta a Szabad Európa bolgár szolgálatának. A jellemzően konzervatív bolgár társadalomban az LMBTQ-embereknek sokszor megbélyegzéssel kell szembenézniük, a többségük nem árulja el szexuális identitását a rokonainak, barátainak és munkaadóinak.

Bulgária egyike azon kevés országoknak az Európai Unióban, amely nem biztosít egyenlő jogokat a melegeknek a heteroszexuálisokhoz képest. Tavaly a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága arra kötelezte az országot, hogy hozzon létre jogi keretet az azonos neműek kapcsolatának elismerésére, de Szófia még nem tett eleget a kötelezettségnek.

„Mindig elmondom nekik, hogy férjem van”

Ivan kivételt képez: évek óta nyíltan beszélt szexuális irányultságáról a kollégái előtt azokban az általános és középiskolákban, ahol tanított. Van egy férje, akivel Dániában házasodtak össze, és van egy örökbe fogadott gyermekük.

Bár tisztában van azzal, hogy Bulgáriában létezik megbélyegzés, megkülönböztetés és előítélet a melegekkel szemben, Ivan azt mondja, hogy a tizenegy év alatt, amióta tanít, csak egyetlen negatív incidens történt szexuális irányultsága miatt.

Szerinte az is segít, hogy a külseje nem felel meg a melegekről alkotott általános bolgár sztereotípiáknak. Nyugodt viselkedése, nyitottsága szerinte szintén megkönnyítette a helyzetet.

Mivel gyűrűt visel, kollégái és a diákok gyakran kérdezik a feleségéről a szófiai magániskolában, ahol dolgozik.

Egy Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló plakát szivárványos háttérrel a bolgár parlament előtti tüntetésen, Szófiában 2024. augusztus 8-án

„Mindig azt mondom nekik, hogy férjem van, nem titkolom. A reakció általában meglepetés, de semmi több” – mesélte.

Ivan azonban aggódik, hogy az oktatási törvény módosításával megváltozhat az eddig tapasztalt tolerancia és elfogadás.

„Mi fog történni mostantól, amikor a magánéletemről kérdeznek? Van-e jogom elmondani az igazat, hogy férjem van? Vagy hazudnom kell?” – tette fel a kérdést.

„Ha egy gyerek azt mondja az iskolában, hogy két anyja vagy két apja van, az törvénysértésnek számít? Ha egy igazgató olyan tanárt akar felvenni, aki nyíltan meleg, az is törvénysértés?” – sorolta további kérdéseit.

A parlamenti szavazás okozta kezdeti sokk után Ivant most ezek a tisztázatlan kérdések foglalkoztatják. Ez részben – mondja – a törvény kétértelmű megfogalmazásának köszönhető, amelyet jogászok és szakértők is bíráltak. „A módosítás annyira általános, hogy minden a propaganda kategóriájába eshet” – teszi hozzá.

A törvénymódosítás megszavazása előtt a bolgár oktatási minisztérium is kifogásolta a lépést, mert álláspontja szerint a homályos szövegek problémát okoznak: nem egyértelmű, hogy mi megengedett, és mi nem. A Nemzeti Hálózat a Gyermekekért (NMD) augusztus 8-án közölte, hogy a módosítások homályossága miatt a törvény ellentmondásos, és önkényesen is alkalmazható.

Félelem a zaklatástól

Ivan attól is tart, hogy az LMBTQ-diákok az új törvény következtében több zaklatásnak lesznek kitéve.

A bécsi székhelyű Európai Unió Alapjogi Ügynöksége idén publikált tanulmányában a megkérdezett bolgár LMBTQ-emberek 72 százaléka jelezte, hogy szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt zaklatták az iskolában.

Ivan szerint ez valószínűleg csak rosszabb lesz.

„Azok, akik zaklatják az LMBTQ-embereket, még inkább megerősítve és védve fogják érezni magukat. A módosítás elfogadásával mintha azt mondanánk nekik: Folytassátok csak, amit csináltok!” – mondta.

„Semmi sem akadályozza meg, hogy bármely ember és civil szervezet ellen nyomásgyakorló eszközként használják az új törvényt. Így az új tanévtől bármely diák, szülő vagy tanár üldözhető és megalázható lesz »eltérő szexuális irányultsága« miatt. Ez az erőszak, az öngyilkosság és az öncsonkítás számának növekedéséhez vezethet” – áll az NMD közleményében.

Ivan azt is elmondta: aggódik amiatt, hogy a módosítás annak a jele, hogy Bulgária antidemokratikus irányba halad, követve az olyan országok példáját, mint Oroszország és Magyarország. Mindkét helyen már elfogadtak hasonló törvényeket, amelyeket jogvédő csoportok bíráltak a szólásszabadság megsértése és az LMBTQ-emberekkel szembeni diszkrimináció miatt.

„Ami aggaszt, az az, hogy nem tudom, mire számítsak. (…) Ha még több ilyen történik, még több korlátozás, lehetséges, hogy elgondolkozom a kivándorláson. Már korábban is gondoltam rá, de ez most nagyon személyesen érint” – fogalmazott.

Amiatt is aggódik, hogy a törvénymódosítás hogyan hat majd általában az oktatásra Bulgáriában. „Az iskola az a hely, ahol a gyerekeknek meg kell tanulniuk kritikusan gondolkodni. Ezért nem lenne szabad tabutémáknak lenniük, inkább többféle nézőpontnak kellene lennie” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Bulgáriában betiltották az „LMBTQ-propagandát” az oktatási intézményekben