"Azt szeretnénk, ha a sporton lenne a hangsúly, nem az öltözködésen"

Your browser doesn’t support HTML5

Ezen a héten is összegyűjtöttük a legnépszerűbb videókat, podcastokat és infografikákat. Videót készítettünk azokról a női sportolókról, akik kiálltak a szexizmus ellen, foglalkoztunk a Pegasus-botránnyal, és egyedi formában mutattuk be azt a listát, amelyre a magyar miniszterelnök is felkerült.

Ismert és kevésbé feltűnő diktátorok társaságában Orbán Viktor. Női sportolók álltak ki a szexizmus ellen. Pegasus-ügy: ellenzéki hisztériakeltés vagy belpolitikai botrány, ami csak a jéghegy csúcsa? Válogatás a hét legnépszerűbb multimédia tartalmaiból.

Mintegy két hete robbant a hír, izraeli kémfegyvert vethettek be civilek és az Orbán-kormány kritikusai ellen. A Szabad Európán több ízben foglalkoztunk az üggyel: infografikán magyaráztuk el, hogyan működik a kémfegyver, a Sztoriban című, hetente jelentkező podcastunkban pedig a rendszerváltás utáni Magyarországi lehallgatási- és megfigyelési botrányokról beszélgettünk Keller-Alánt Ákos kollégánkkal.

Your browser doesn’t support HTML5

Sztoriban - Amit a Pegasus-ügyről eddig tudunk

A sajtószabadság ellenségei

Első uniós kormányfőként a magyar miniszterelnök is felkerült a sajtószabadság ellenségeit összegyűjtő, 37 vezetőt tartalmazó listára a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezetnél. Szerintük Orbán Viktor hatékonyan számolta fel a média sokszínűségét gazdasági-politikai szélhámosságok révén, mára pedig megszerezte a magyarországi média nyolcvan százalékát. Az indoklásuk alapján a Szabad Európa egy gyorsabban áttekinthető, kártyás formában ábrázolta az információszabadság ellenségeit.

Ehhez kapcsolódóan: Ismert és kevésbé feltűnő diktátorok társaságában Orbán Viktor - hasonlítsa össze őket!

Mit tehetnek a női sportolók a szexizmus ellen?

A norvég női strandkézilabda-csapat után német tornászok hívták fel magukra a figyelmet öltözködésükkel. Az olimpián rövid trikó helyett hosszú szárú dresszben versenyeztek, így tiltakoztak a sportágat övező szexizmus ellen. Azt szeretnék, ha az öltözködés helyett a teljesítményen lenne a hangsúly.

Your browser doesn’t support HTML5

Női sportolók a szexizmus ellen

Videón mutattuk be azt is, ahogyan összecsaptak a tüntetők és a biztonsági erők Iránban. A feszültség az országban fellépő vízhiány miatt tört ki, miközben óriási a hőség. A telefonos felvételek egyikén egy tiltakozó könyörög, hogy ne lőjenek rá. Figyelem, felkavaró tartalom!

Your browser doesn’t support HTML5

“Ne lőjenek”: vízhiány miatt tört ki erőszak Iránban

Hőség és aszály sújt több országot is

Törökországban a magyar turisták által is kedvelt üdülővárosokhoz közel pusztít tűzvész, Kaliforniában hetek óta ég az erdő, Szibériában pedig sorozatban a harmadik olyan év az idei, amikor óriási területekre terjedt ki az erdőtűz. Tudósok szerint ez a klímaváltozás megkérdőjelezhetetlen hatása, aminek különösen kitett terület a sarkvidéki és a szibériai régió.

Tűzvész tombol a török riviérához közel

Vegyszermentes hobbikert Csíkszeredában

Végül ellátogattunk egy csíkszeredai kiskertbe, amelyet Kurkó Stefánia öt kisgyermekével művel. Vegyszermentesen, mulcsos módszerrel dolgozik, öntözni pedig kézzel szokott, mégis minden megterem itt. Stefánia a tudást szüleitől és nagyszüleitől örökölte, és szeretné a gyermekeinek is átadni.

Your browser doesn’t support HTML5

"Ezt szeretni kell": vegyszermentes hobbikert Csíkszeredában