„Soha nem megyek el” – A háború kereszttüzébe került ukrán kutyamenhely

Egy több száz kiszolgáltatott állatnak otthont adó dnyiprói menhely dolgozói megfogadták, hogy maradnak, még akkor is, amikor más állatmentő központok bezárnak a kelet-ukrajnai erőszak és bizonytalanság közepette.

Marina Bolohovec a Szabad Európának elmondta, hogy a menhelyétől északra, délre és keletre tomboló háború miatt ő és önkéntesei megfeszített munkával próbálják fenntartani az állatok számára a biztonságos otthont.

Marina Bolohovec a menhely egyik lakójával

Bolohovec vezeti a Shelter Friend nevű menhelyet, amely több száz állatot, köztük rokkant kutyákat és macskákat is befogad. Mint elmondta, a háború kitörése óta a Dnyipro stratégiailag kulcsfontosságú repülőtere közelében található menhely felett rendszeresen húznak el a harci repülőgépek, és mindennap megszólalnak a légvédelmi szirénák.

Dnyipróban orosz cirkálórakéták csapódtak be, de a várost eddig elkerülte a Harkivban és Mariupolban tapasztalt széles körű pusztítás.

Kutyák a Shelter Friend állatmentő központban, Dnyipro közelében az ukrajnai orosz invázió idején

Bolohovec a Szabad Európának telefonon elmondta, hogy „frontvonalakkal vagyunk körülvéve, de egyelőre rendben vagyunk, mert az emberek Lengyelországból rengeteg kutyaeledelt és más alapvető dolgokat hoztak nekünk, így a következő néhány hónapban képesek leszünk túlélni bármilyen blokádot”.

Dnyipro az orosz előrenyomulás elől érkező menekültek csomópontjává vált, mivel a város még mindig nyitott útvonalat kínál nyugat felé az ország közepén keresztül. A háború első napjainak terrorja közepette elmenekülő dnyipróiak vagy a szomszédos régiókból érkezők, akik nem tudnak továbbutazni állataikkal, sok kedvencet hagytak hátra.

Rottweilerkölykök, akit a háború alatt, március elején a dnyiprói menhelyen adtak le

Az egyik kutya, aki most a dnyiprói menhelyen van, Mariupolból származik, egy olyan városból, amelyet jelenleg az orosz erők ostromolnak. A fiatal hím kutyát egy nő szállította a menhelyre, aki két kutyájával együtt vonattal készült elhagyni Dnyiprót. Ez a kutya azonban olyan háborús traumát szenvedett, hogy a gazdája azt mondta, nem lehet rávenni a további utazásra.

Március elején a menhely hét újszülött rottweiler-kölyökkutyát fogadott be Harkivból, amelyet intenzív orosz rakétatámadás ért. Március 12-én Bolohovec megszervezte 125 kutya és 65 macska begyűjtését egy harkivi állatmenhelyről.

A kutyamentő szerint rosszabbra fordult a helyzet Dnyipro utcáin, miután sokan hátrahagyták a háziállataikat. Bolohovec azt mondja, ennek eredményeként mostanra megtelt a menhely.

Kutyák a dnyiprói Shelter Friend menhely udvarán az ukrajnai háború idején

Marina Bolohovec szerint a legnagyobb segítség, amelyet bárki felajánlhat, az az, ha örökbe fogadja a gondjaira bízott állatokat. A háború közepette azonban az EU-ba történő örökbefogadás folyamata még bonyolultabbá vált márciusban, amikor a Cseh Köztársaság – ahol a Shelter Friend állatai közül sokan a háború előtt örök otthonra találtak – leállította az Ukrajnából származó, nem családi kedvencnek számító kutyák befogadását.

A Cseh Állami Állatorvosi Hivatal szóvivője a Szabad Európának elmondta, hogy a lépésre elővigyázatosságból került sor, hogy ne térjen vissza a veszettség a Cseh Köztársaságba. A veszettség viszonylag gyakori az ukrajnai kutya- és macskapopulációban, míg Csehországban 2004-ben felszámolták.

Annak ellenére hogy a háború kitörése után gyermekeit Lengyelországba küldte biztonságba, Bolohovec a Szabad Európának elmondta: „Én soha nem hagyom el a menhelyet, és a jobbkezem, Tetyana sem hagyja el, és a macskákat gondozó nő sem megy el. A legfontosabb, hogy mentálisan túléljük ezt az egészet.”