Sok a kérdőjel Spanyolországban a szeparatista katalán volt elnök látogatása körül

Carles Puigdemont beszédet mond támogatói előtt Barcelonában

A spanyol hatóságok által törvénytelennek minősített függetlenségi népszavazás szervezése miatt is körözött Carles Puigdemont hét év után tért először haza önkéntes száműzetéséből. A látogatás több kérdést felvet azzal kapcsolatban, hogy miként kerülhette el az őrizetbe vételt.

Az egykori szakadár katalán elnök, aki az elszakadásról szóló 2017. októberi referendum után menekült Belgiumba, a héten tért haza először, ahol több ezer támogatója előtt beszédet is mondott a barcelonai regionális törvényhozás épületénél, mielőtt eltűnt szem elől.

Sokan arra számítottak, hogy a 61 éves politikus megpróbál majd bejutni a parlament épületébe, hogy rszét vegyen az új kormány hivatalba lépéséről szóló ülésen és szavazáson.

Ez azonban nem történt meg, ehelyett egyszerűen felszívódott a tömegben.

„Már után van vissza Waterloo felé” – jelentette be Puigdemont szeparatista pártjának főtitkára, Josep Turull.

Gonzalo Boye, az exelnök ügyvédje pedig arról számolt be, hogy ügyfele ismét külföldre menekült, de részleteket nem árult el, mindössze annyit mondott, hogy „ma vagy holnap” meg fog szólalni.

Eduard Sallent, a katalán regionális rendőrség vezetője szerint nem kizárható az sem, hogy Puigdemont még mindig Barcelonában van.

„Amíg nincs bizonyítékunk arra nézve, hogy a Mossos d'Esquadra joghatóságán kívül tartózkodik, addig folytatjuk a keresését” – tudatta.

A helyi hatóságok előző nap közölték, hogy őrizetbe vettek két tisztségviselőt. Egyiküké volt az az autó, amellyel Puigdemont elhagyta a helyszínt.

A rendőrség tagadta, hogy összejátszás történt volna Puigdemonttal, és hangsúlyozták, hogy tervezték is a letartóztatását a „legmegfelelőbb időben, hogy ne zavarják meg a közrendet”.

Puigdemont hazatérése valószínűleg újból felszítja a politikai feszültséget Katalóniában. A függetlenség ügye korábban elhúzódó alkotmányos válságot okozott Spanyolországban.

Mindez ráadásul veszélybe sodorhatja a három katalán párt között hónapokon át tartó bénultság után létrejött megállapodást, amelynek nyomán Salvador Illát választhatnák meg a régió elnökének a héten.

Ehhez kapcsolódóan: Három nyelvvel bővítené az EU hivatalos nyelveinek körét Spanyolország – a tagállamok óvatosak

Puigdemont és az akkori katalán vezetés tucatnyi politikusa ellen az illegálisan rendezett függetlenségi népszavazás után emeltek vádat lázadás és közpénzek hűtlen kezelése miatt. Kiadatásáról évekig vita folyt, ugyanis közben európai parlamenti képviselő lett.

Ráadásul rá egyelőre nem vonatkozik a szocialista vezetésű kormánykoalíció által idén meghirdetett amnesztia, amellyel nyár elején kiszabadult az elítélt egykori katalán vezetők többsége.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával