3 perc: Sorsdöntő órák előtt áll Ukrajna

Egy ukrán katona sétál el egy szétlőtt katonai tehergépjármű mellett Kijevben 2022. február 26-án

Legfontosabb híreink ma reggel: Ezekben a percekben kezdődik az orosz és ukrán delegáció tárgyalása a belarusz határ közelében, miközben az oroszok Kijev elhagyására szólították fel a lakosságot. Megnyertük a pert: a közmédia nem titkolhatja tovább, kin múlik, hogy olyan hírműsorok mehetnek adásba, amelyek sérthetik a kiegyensúlyozott tájékoztatást. Sorsoltak: az ellenzéki összefogás listája az első, a Fideszé az utolsó a szavazólapon.

Az invázió negyedik napján, vasárnap betörtek az orosz csapatok Harkivba, a második legnépesebb ukrán városba. Az orosz erők egy nap alatt elérték az ukrán fővárost, több irányból támadják Kijevet, az oroszok a város elhagyására szólították fel a kijevieket.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint döntő fontosságú a következő 24 óra Ukrajna szempontjából. Hamarosan kezdődik az első tárgyalás az ukrán–orosz békedelegáció között.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

Újabb büntetőintézkedések Oroszország ellen

Hétfőn életbe léptek az Európai Unió Oroszország elleni legújabb szankciós intézkedései. Kizárhatják az orosz bankokat a nemzetközi utalási rendszerből, az EU légterét lezárták az orosz gépek előtt.

Az Európai Unió fegyverekkel látja el Ukrajnát​. Orbán Viktor azt mondta, Magyarország nem blokkol semmilyen EU-szankciót​. Folyamatosan frissülő hírfolyamunkat itt találják.

Eközben sokan érkeznek vonattal Záhonyba: van, aki a családjával menekül, más a macskáját viszi. Olyanok is érkeznek szép számmal, akiknek semmiféle iratuk nincs a születési anyakönyvi kivonaton kívül. Virágzó iparág lett a személyszállítás. Helyszíni riport Záhonyból.

Your browser doesn’t support HTML5

“Putyin térjen már észhez, …értse meg végre, hogy nagy hibát követett el!”

Míg az ukrán fővárost heves támadás alá vették, sokan a metróállomásokon vagy más, föld alatti bunkerekben próbálnak elbújni. Erről szóló képgalériánkat itt találja.

Pusztítás és összefogás

Bíróság, választás, Covid

A bíróság első fokon hozott döntése értelmében a Duna Médiaszolgáltatónak hamarosan ki kell adnia számunkra bizonyos programok, köztük hírműsorok megrendelőlapjait.

Ezekből a dokumentumokból kiderülhet, kin múlik, hogy a köztévében olyan hírműsorok mehetnek adásba, amelyek sérthetik azt a kiegyensúlyozottságot, amelyet a törvény is előír a köztévének. Eddig ugyanis a homályos felelősségi körök hozzájárultak ahhoz, hogy senki nem kérte számon a törvényi előírásokat a köztévén.

Ehhez kapcsolódóan: A közmédiának ki kell adnia, pontosan mit várnak el a Híradótól

Kisorsolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), hogy az április 3-i parlamenti választáson az országos pártlisták milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. A sorsolás végeredménye szerint az ellenzéki összefogás listája az első, a Fideszé az utolsó a szavazólapon.

Az országos listákat szombaton 16 óráig lehetett bejelenteni. A határidőig hét pártlistát jelentettek be, továbbá a roma nemzetiség kivételével valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat is listát állított.

Ehhez kapcsolódóan: Sorsoltak, az ellenzéki összefogás listája az első, a Fideszé az utolsó a szavazólapon

Az elmúlt három napban 8370 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, 197-en haltak bele a koronavírus okozta betegségekbe. Szakértők szerint visszaszorulóban van a Covid-járvány, és ezzel együtt erősödik az influenza.

Ehhez kapcsolódóan: Koronavírus – Csaknem kétszáz halálos áldozat a hétvége magyar mérlege

Szívesen értesülne előre fontosabb anyagainkról, tenne fel kérdéseket interjúalanyainknak vagy küldene nekünk témaötleteket? Ha igen, csatlakozzon a Szabad Európa Bennfenteshez, a Szabad Európa zárt Facebook-csoportjához ezen a linken!

Békés napot!

Üdvözlettel, Wiedemann Tamás