Száz napja határozza meg mindennapjainkat az ukrajnai háború

Your browser doesn’t support HTML5

E heti multimédiás összefoglalónkban az ukrajnai háború kiemelt helyet kapott, de foglalkoztunk a magyar kormány új minisztériumaival és az „alkalmi költészettel” is.

Száz napja tart a háború Ukrajnában – Oroszország február 24-én támadta meg keleti szomszédunkat. A Szabad Európa huszonhárom szerkesztősége közül az ukrán az egyik legnagyobb létszámú, ezért gyakran tudtunk exkluzív videókkal és fotókkal beszámolni a háború eseményeiről. E heti multimédiás összefoglalónkban az ukrajnai háború kiemelt helyet kapott, de foglalkoztunk a magyar kormány új minisztériumaival és az „alkalmi költészettel” is.

Veszteségek, ellenállás és túlélés

Az ENSZ adatai szerint eddig több mint négyezer civil vesztette életét az ukrajnai háborúban, köztük csaknem háromszáz gyermek.

Instagram-posztunk a háború száz napjáról.

„Az élet győzedelmeskedik a halál felett”

Tetyana Szokolova az ostrom alatt hat hétig dolgozott a mariupoli 2-es számú szülészeti klinikán. A szülésznő szerint azok az újszülöttek, akik túlélték a háborút, reményt adnak arra, hogy az élet végül mégis győzedelmeskedhet a halál felett.

Your browser doesn’t support HTML5

Háborúban születtek: „Végül az élet győzedelmeskedik a halál felett”

Hogy dolgoznak a haditudósítók?

Sztoriban című podcastsorozatunkban Fazekas Pálma általában egy-egy riportról szokott beszélgetni a kollégákkal, ezúttal azonban az ukrajnai háború kirobbanása óta eltelt száz napról beszélgettek Nagy Andrással, a Szabad Európa multimédiás csapatának vezetőjével.

Your browser doesn’t support HTML5

Sztoriban – Frontvonalban Ukrajnában – Hogy dolgoznak a haditudósítók?

Hogy látják a gyerekek a háborút?

Veronika egész családja meghalt, amikor az orosz csapatok szétlőtték a lakóépületet, ahol éltek. A kislányt repeszek találták el, kómába esett. Kira egy barátjával sétált Harkiv egyik parkjában, amikor aknavetővel lőttek rájuk. A barátja belehalt a sérüléseibe.

Your browser doesn’t support HTML5

Hogy látják a donyecki harcokat az ukrán gyerekek?

Háborús vészhelyzet Magyarországon?

A magyar kormány háborús vészhelyzetet hirdetett. Kvízünkből megtudhatja, más kormányok is így reagáltak-e, amikor Magyarország szomszédságában háború dúlt.

Különleges kormányzati struktúra

Instagram-posztunk az új magyar kormány papíron hat, de valójában inkább kilenc gazdasági minisztériumáról.

Szelfi

A koronavírus-járvány miatti karantén idején megjelent nóta feldolgozásával lépett a nyilvánosság elé, majd korábbi, évtizedeket idéző átiratokkal jelentkezett az elmúlt két évben. Szelfi című podcastsorozatunk legutóbbi epizódjában Széplábi Borival arról is beszéltünk, miért fájnak jobban a külsejét célzó kritikák, és mit élvez a stand-upban.

Your browser doesn’t support HTML5

Modern alkalmi költészet, avagy stílusgyakorlatok genderről, politikáról és Orbánról