Szent-Iványi István: Előbb a türelmét, majd a méltóságát vesztette el Orbán

A külpolitikai elemző szerint diplomatikus és tartalmas válasz helyett a magyar kormányfő egy kocsmai verekedő stílusára váltott Strasbourgban a kritikák után. A történteket még nem dolgozhatta fel, ezért gyárt összeesküvés-elméletet arról, hogy az EP a magyar kormány megbuktatására készül.

Itt tudja megnézni a videópodcastot:

Ha inkább hallgatná a beszélgetést, ide kattintson:

Your browser doesn’t support HTML5

Szent-Iványi István: Előbb a türelmét, majd a méltóságát vesztette el Orbán

Öt fontos gondolat a beszélgetésből:

(1) Orbán Viktor nem dolgozta fel az EP-vita tényleges tanulságait, mert pénteki rádióinterjújában folytatta a Strasbourgban megkezdett vagdalkozást és vádaskodást. Szent-Iványi István úgy véli: a kormányfőt megviselte a helyzet, hiszen nem számított arra, hogy ennyire egyöntetű és egységes lesz a bírálat. Pedig a magyar kormány az elmúlt években megdolgozott azért, hogy ilyen kemény és kritikus hangulat alakuljon ki vele szemben. Orbán feltételezése, hogy az EU-ból meg akarják buktatni a magyar kormányt, az összeesküvés-elméletek határát súrolja – értékelte az elemző, aki szerint ennek semmi alapja nincs. Nagyon rossz jelnek tartja, hogy ilyen mértékű fikciós elemekkel támadja az EU vezetőit és magyar politikusokat.

(2) Az EP-ben egyáltalán nem jellemző az ilyen durva és éles hangnem. Bár Ursula von der Leyen keményen bírálta, nem személyeskedett, ezt a tónust Orbán Viktor kezdte. Más a képviselők és egy miniszterelnök felelőssége abban, milyen módon és formában vitatkozik – fogalmazott a külpolitikai elemző. A strasbourgi ülésen Orbán először a türelmét veszítette el, majd a méltóságát is. A tőle elvárható elegáns és diplomatikus válasz helyett egy kocsmai verekedő stílusára váltott.

(3) Ursula von de Leyen reakciójából azt olvasta ki Szent-Iványi István, hogy most számolt le minden illúziójával Orbán Viktorral kapcsolatban, és az Európai Bizottság ellenségeként tekint rá. A kormány már több vörös vonalat átlépett, minden alkalommal szűkült a lavírozási lehetősége, mostanra már nagyon kicsi a magyar kormányfő mozgástere. Bár elképzelhető, hogy szakmai szinten elkezdődött a kijózanodás, de csak Orbán Viktor akarata számít. Márpedig ő harcolni akar, sőt élvezi a harcot. Az, hogy a beszéde előtt Magyar Péter kezet nyújtott neki, nagyon ügyes húzás volt, hiszen Orbán abban a közegben nem engedhette meg magának, hogy ne viszonozza. Strasbourgban kényszeredetten megtette, de Magyarországon nem adott volna kezet Magyarnak.

(4) Magyar Péter saját szempontjából sikeres beszédet tartott, ami nem volt a legbombasztikusabb, mégis összeszedte a legütősebb mondatait. Magyarországon nagy figyelmet kapott, de a nemzetközi sajtó inkább Manfred Weberrel és Ursula von de Leyennel foglalkozott, hiszen európai szinten ők a fajsúlyos politikusok. A vita színvonalának alakításában a magyar felszólalóknak is volt szerepük: Deutsch Tamás jelentette a mélypontot, aki csak Magyar Péterrel személyeskedett. Az EP-képviselők ráláttak, milyen szintre süllyedt a magyar politikai kultúra.

(5) Magyar Péter mentelmi jogának kikérése a belpolitikában lesz hangsúlyos, akár kiadja az Európai Parlament, akár nem. Bárhogy lesz, arra már valószínűleg fel van építve a Fidesz stratégiája. Az, hogy az állami tulajdonnal is rendelkező MBH Bank 3,5 milliárddal támogatta a spanyol szélsőjobboldali VOX párt kampányát, nem az egyetlen példa a magyar kormánypárt külföldi befolyásszerzési igyekezetére. Magyarország méretét messze meghaladó mértékben vesz részt mást országok belpolitikai mozgásaiban – véli a külpolitikai elemző.