Szerb kormányfőhelyettes az orosz elnöknek: Belgrád Moszkva szövetségese

Aleksandar Vulin és Vlagyimir Putyin Vlagyivosztokban 2024. szeptember 4-én

Szerbia Oroszország szövetségese, soha nem fog csatlakozni a NATO-hoz vagy a nyugati szankciókhoz – mondta Vlagyimir Putyinnak az amerikai büntetőintézkedések hatálya alatt álló Aleksandar Vulin.

A miniszterelnök-helyettesnek kinevezett egykori szerb titkosszolgálati vezető nagy megtiszteltetésnek nevezte a találkozót a Kreml urával. „Kérem, higgye el nekem, ez nagy bátorítást jelent minden szerb számára, bárhol is éljen – mondta. – Szerbia nemcsak stratégiai partnere Oroszországnak, hanem a szövetségese is. Ezért hatalmas rajtunk a nyugati nyomás.”

Ehhez kapcsolódóan: Volt titkosszolgálati vezető az új szerb kormányban erős orosz kötődéssel

Vulin leszögezte, hogy a két ország szoros kapcsolata a jövőben is fenn fog maradni. „Az Aleksandar Vučić vezette Szerbia olyan Szerbia, amely soha nem lesz NATO-tag, amely soha nem fog szankciókat bevezetni az Oroszországi Föderáció ellen, és amely soha nem fogja megengedni, hogy bármilyen oroszellenes akcióra használják a területét. (…) Szerbia nem lett és nem is lesz részese az oroszellenes hisztériának.”

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország Szerbia segítségével terjeszti a fertőzést a Balkánon – figyelmeztet a NATO volt parancsnoka

Az Egyesült Államok tavaly júliusban szankciókat rendelt el Vulin ellen, akit illegális fegyverszállításban való részvétellel, kábítószer-kereskedelemmel és közhivatallal való visszaéléssel vádol.

Noha Belgrád elítélte Moszkva ukrajnai háborúját, nem csatlakozott az erre válaszul bevezetett nyugati szankciókhoz, mondván, hogy ez nem szolgálná az ország érdekeit.

Az oroszországi Vlagyivosztokban került sor a Putyin–Vulin-találkozóra csupán pár nappal azután, hogy Emmanuel Macron francia államfő Belgrádban járt, ahol szerződést írtak alá Szerbiával Rafale vadászrepülőgépek vásárlásáról, ami távolodásként értelmezhető Oroszországtól.

Ugyanakkor a mostani nyilatkozat is jól mutatja, hogy Szerbia európai uniós csatlakozási szándéka ellenére továbbra is szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal.