Szijjártó: Magyarország az EU és az USA szoros kapcsolatában érdekelt

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter

A magyar külügyminiszter szerint fontos, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok viszonya szoros legyen és a kölcsönös tiszteleten alapuljon. A magyar kormány az elnökválasztásban a republikánus jelöltet, Donald Trumpot támogatta.

Szijjártó Péter az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását követően azt mondta, a magyar kormány készen áll arra, hogy a megválasztott amerikai elnökkel és adminisztrációval a lehető legjobban alakítsa az együttműködést.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: Magyarország számára fontos mind a gazdasági, mind a beruházási együttműködés az Egyesült Államokkal.

“Tekintettel arra, hogy a világ keleti felén szoros, versenyképes, exportorientált szabadkereskedelmi térség jött létre, jó lenne, ha a kereskedelmi akadályok egy részét Nyugaton is le lehetne bontani” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter szerint Budapest azt szeretné, ha egymással szemben tisztességes megközelítésen alapuló, a gazdasági és kereskedelmi együttműködést elmélyítő szándék uralkodna.

A magyar kormány Trumpot támogatta

Október közepén az egyik elnökjelölti vitában az azóta megválasztott Joe Biden kritizálta a lengyel és a magyar politikai fejleményeket, miközben világszerte a totalitárius rezsimek előretöréséről beszélt.

Magyarországot és Lengyelországot akkor említette, amikor a NATO gyengüléséről, valamint arról beszélt, hogy szerinte republikánus ellenfele, Donald Trump nem áll ki elég határozottan Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen és az Egyesült Államokkal szövetséges országok mellett.

A magyar külügyminiszter akkor a Facebookon reagált Joe Biden kijelentésére, hangsúlyozva, hogy „Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata soha nem volt olyan jó”, mint Donald Trump elnöksége alatt.

Ehhez kapcsolódóan: A V4-ek közül Orbán Viktor gratulált utoljára Joe Bidennek

“Donald J. Trump elnök és Orbán Viktor miniszterelnök hasonló álláspontokat képviselnek az illegális migráció, a határvédelem, a biztonság, a családok támogatása és a keresztény közösségek megvédése ügyében. A demokrata kihívó nyilván emiatt vonta bele Magyarországot az elnökválasztási kampányba. Ami a kijelentés konkrét tartalmát illeti, annak a valósághoz semmi köze nincsen” – írta október közepén közösségi oldalán Szijjártó Péter.

Korábban Orbán Viktor többször egyértelműen kijelentette, hogy a republikánus elnökjelölt győzelmében bízik. A Magyar Nemzetben közölt hosszú esszéjében úgy fogalmazott: azért szurkolnak Donald Trump győzelméért, mert jól ismerik “az amerikai demokrata kormányok morális imperializmusra épülő külpolitikáját”.

Készült az MTI tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!