Felfelé: a sziklamászó bajnok fogyatékos gyermekeknek segít

Răzvan Nedu, az állami parasziklamászó csapat kapitánya mutatja a látássérült Angelo Simionescunak, hogy milyen mozdulatokat kell tennie a mászófalon a Mássz újra! képzés keretében Bukarestben.

A fényes jövő előtt álló sportoló – akinek derékba tört a karrierje egy betegség miatt – jótékonysági szervezetet hozott létre, hogy fogyatékkal élő gyermekeket ösztönözzön a sziklamászásra. Ingyenes terápiás órákat szervez látássérült fiataloknak is. 2020-ban két társával megmászta a Mont Blanc-t.

A nemzetközi sziklamászó bajnok élete teljesen megváltozott, amikor súlyos mozgásszervi betegséget diagnosztizáltak nála. A sporttal azonban nem hagyott fel. Létrehozott egy jótékonysági szervezetet, amely ingyenes terápiás sziklamászó órákat szervez fogyatékkal élő fiatalok számára, 2020-ban pedig két társával megmászta a Mont Blanc-t. Nemcsak a saját, de számos román fiatal életére is jelentős hatással van.

Claudiu Miu, a Mássz újra! Egyesület alapítója egy sziklamászó edzésen.

2010-ben a fényes karrier előtt álló, nemzeti és nemzetközi sziklamászóbajnok Claudia Miunak abba kellett hagynia a versenysportot az ízületeit súlyosan megtámadó rheumatoid arthritis nevű mozgásszervi betegség miatt.

Miután ágynak dőlt, azt mondja, attól félt, "semmi jó nem történhet már " vele az életben. Közel állt ahhoz, hogy teljesen "felőrölje" a betegség.

Végül a család és a barátok támogatásával a 37 éves Miu legyőzte a betegsége legrosszabb részét, és visszatérhetett a hobbi sziklamászáshoz egyfajta terápiaként. Mindenesetre ez az időszak arra késztette őt, hogy "valami maradandót" rakjon tegyen le. Így indult a Mássz újra! Egyesület.

Claudiu Miu Robertnek, egy látássérült atlétának segít az egyik edzőtáborban.

Miu létrehozta a Mássz újra! Egyesületet, amely ingyenes terápiás sziklamászó órákat szervez fogyatékkal élő fiatalok számára. A jótékonysági szervezetnek van egy saját falmászó központja Bukarestben, és 2014-es megalapítása óta jelentős hatása volt sok román fiatal életére.

Razvan Nedu a Mássz újra! bukaresti központjában edz.

A 24 éves Razvan Nedu először egy mobiltoronyra mászott fel, amit az egyesület hozott el az iskolájába. “Meg voltam rémülve, amikor először szembesültem az úgynevezett túlnyúlással", emlékszik vissza. Később, ahogy mondja,"igazi sziklára másztam, és beleszerettem ebbe a sportba".

Nedu látása csak 1 százalékos, és azt mondja, a Mássz újra! Egyesület által szervezett alkalmakon Bukarest különböző részein “jó okot adtak arra, hogy elkezdjek egyedül utazni, menni, és felfedezni a várost, függetlenné válni. Önbizalmat adot nekem”.

Nedu (jobbra) egy barátjával és vakvezető kutyájával sétál a bukaresti metróban.

Nedu most a Román Nemzeti Parasziklamászó Csapat kapitánya. Számos érmet hozott már el sziklamászó versenyekről a fogyatékkal élőknek, sőt, még az ép mászóknak is tart képzéseket.

Nedu, Miu, és Alex Benchea (balról jobbra) a Mont Blanc csúcsán.

2020-ban, egy másik látássérült mászóval és Miuval megmászták a Mont Blanct, Európa legmagasabb hegycsúcsát. Nedu azt mondta a Szabad Európa román szerkesztőségének, hogy “a sziklamászás gyökeresen megváltoztatta az életemet, megtanított arra, hogy észrevegyek minden újat. Megváltoztatta a világról, a sportról való felfogásomat, és azt is, hogy mit érhetek el."

A Mássz újra! központjában egy látássérült kisfiúnak segít egy ott dolgozó.

Bogdan Micu, a Mássz újra! Egyesülettel együttműködő Román Hegy- és Sziklamászó Szövetség elnöke szerint a legmotiválóbb része a jótékonysági szervezet sikerének az, amikor látják, milyen önbizalmat ad egy hagyományos mászó óra a fogyatékkal élő gyerekeknek, akik, mint mondja, a társadalomba való integrálásukat tekintve "csaknem" elveszettek. “Régebben nem mertek kimozdulni otthonról, most pedig fel 's alá szelik Bukarestet."

Csoportos foglalkozás a Mássz újra! központjában.

A Mássz újra! Egyesület nemrégiben hirdette meg a Határokon kívül című projektjét, aminek fő tevékenysége a terápiás mászás. A program keretében 50 értelmi és testi fogyatékkal élő gyereket és fiatalt, illetve poszttraumás embert karoltak fel.

Cristian Vlad egy fiatal fiúnak tart oktatást.

Cristian Vlad oktató azt mondja, a mászás az egyébként otthonuk magányába ragadt gyerekeknek “fejleszti a testtartását és az izmait, hogy egyenesebben tartsák magukat. És már nem is szégyenylősek," teszi hozzá, "már nem hajlott vállal és lehajtott fejjel állnak."

Nedu egyensúlyozni segít Cosmin Candoinak egy Mássz újra! táborban.

Vlad két évig dolgozott a Mássz újra! Egyesületnél, szerinte a csapatmunka, amit a sziklamászás követel, összehozza a gyerekeket, akik "könnyen megosztják az ötleteiket, problémáikat és örömeiket. Segít, hogy élvezzék mindennapi életük minden pillanatát".

Nedu a világkupa döntőjében Ausztriában.

A Mássz újra! Egyesület öregdiákjai világelsők lettek az elmúlt években parasziklamászásban.

Hét sportoló képviselte Romániát a világkupán, Innsbruckban június 22-24 között. Nedu és Angelo Simionescu lett a második és a harmadik a versenyen.

Cosmin Candoi sziklamászás közben Délnyugat-Romániában.

Az akkor még csak 17 éves, látássérült Cosmin Candoi 2019-ben lett a világbajnok. Egy interjúban azt mondta, óriási érzés volt a dobogó tetején állni a román zászlóval, és folytatni akarja a sportot, mert "tudom, hogy más fiatal látássérülteknek is példát mutathatok ezzel", mondja.