Színház és háború: amikor épít és amikor rombol az összefogás

Your browser doesn’t support HTML5

Multimédiás anyagaink között ezen a héten számoltunk be arról, hogy míg a független színházak napról napra küzdenek az életben maradásért, megfelelő állami támogatás hiányában, egy társulat éppen most vágja nehéz fába a fejszéjét: saját színházat építenek Budapesten, szószerint a két kezükkel.

Your browser doesn’t support HTML5

Közösség a közönségen túl – hogyan építi saját színházát az Apertúra társulat?

Szelfi című podcast-sorozatunk múlt heti epizódjában is a színházzal foglalkoztunk. Elek Dóra, a Baltazár Színház alapítója szerint csak olyan színháznak van értelme, amelynek tétje van, amely társadalmi változást tud létrehozni, arra törekszik. Társulatának tagjai fogyatékkal élők, főleg down-szindrómások. Azt mondja, a művészetük bizonyítja, hogy nincsenek korlátok.

Your browser doesn’t support HTML5

Most kell igazán a művészetnek úgy hatnia, hogy társadalmi összefogás legyen – mondja a Baltazár Színház alapítója

Bejárták a közösségi médiát azok a videók, amelyeken szeretteik búcsúznak Oroszországban azoktól a férfiaktól, akik a részleges mozgósításnak köszönhetően már megkapták a behívót.

Your browser doesn’t support HTML5

Anyák és feleségek búcsúztatják a besorozott férfiakat Oroszországban

Dagesztánban eközben folytatódtak a mozgósítás ellenes tüntetések. A közösségi médiában megosztott videókon az látható, amint az orosz rendőrség erőszakkal oszlatja a tüntetőket.

Your browser doesn’t support HTML5

Folytatódnak a mozgósításellenes tüntetések Dagesztánban

Van, aki ellenzi a háborút, van, aki szíve szerint maga is bevonulna. A Szabad Európa tudósítói arról kérdezték az embereket Jekatyerinburgban és Kalinyingrádban, hogy mit gondolnak a részleges mozgósításról.


Al Di Meola Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalára kommentelt, a szankciókról és háborúrúl szóló posztja alá. A gitáros és producer arra kérte a magyar miniszterelnököt, hogy "Don’t enrich the devil Putin! (...) Please do the right thing!" (azaz ne gazdagítsa az ördögi Putyint, cselekedjen helyesen). A fúziós jazz egyik legismertebb és legbefolyásosabb alakja - akinek zenéjét Orbán Viktor is kedveli, lemezét is büszkén mutatta meg tavaly követőinek - számos díjat nyert már el a '70-es évek óta íródó pályafutása során.


Interjút adott a héten a Szabad Európának Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője, aki szerint ha az elesetteket szeretné képviselni az ellenzék, kínáljanak nekik olyan integrációs programot vagy élményt, amilyet Orbán Viktor képes nyújtani a Fidesz táborának.


Közben nem csitultak az indulatok Iránban, ahol eltemették azt a húszéves nőt, akit állítólag az iráni rendőrök lőttek le a Teheránhoz közeli Karadzs városában. A tiktoker Hadisz Nadzsafit szeptember 21-én hatszor lőtték meg a Mahsza Amini halálát követő, országszerte zajló tüntetések egyikén. Amini szeptember 16-án halt meg a teheráni fogdában, miután az iráni erkölcsrendészet letartóztatta, mert nem megfelelően viselte a fejkendőjét, a hidzsábot.


Nemcsak Iránban, világszerte tüntetések kezdődtek azután, hogy a 22 éves Mahsza Amini meghalt az erkölcsrendészet őrizetében Iránban.

Fejkendőt égetnek, hajat vágnak a tüntetők Iránban

Megnéztük, mi a helyzet Lengyelországban az abortusztilalom óta, illetve hogy hogyan áll itthon a szexuális edukáció és a fogamzásgátlás, ami a teljes tilalom helyett eredményesen tudná csökkenteni az abortuszok számát itthon.

Ehhez kapcsolódóan: „A szívhang, amit miközben hallgatsz, a tiéd, úgy érzed, megszűnik dobogni, belehalsz kicsit, mert tudod, el kell őt vetetned”

Végül az újabb nemzeti konzultáció kapcsán kvízben tehetik próbára tudásukat, mennyit konzulgálhattunk már eddig, mennyiért és milyen eredménnyel.