A szlovák kormány szigorítaná a nyelvtörvényt, a helyi kisebbségek lehetnek a kárvallottjai

Martina Šimkovičová szlovák kulturális miniszter 2024. január 20-án

A Fico-kormány visszahozná a nyelvfelügyelőket szélsőjobboldali kulturális minisztere javaslatára, és jelentősen szigorítaná a szlovák nyelv használatára vonatkozó előírásokat. Az ötlet hasonlít a Vladimír Mečiar és Ján Slota alatt hozott, a helyi magyarok lehetőségeit erősen korlátozó szabályokra.

A szlovák kulturális minisztérium át akarja alakítani az államnyelvről szóló törvényt, azaz szigorítanák a szlovák nyelv használatának felügyeletét és emelnék a megszegéséért kiszabható bírság összegét – írta múlt héten a Denník N megerősített információi alapján a Paraméter.

A javaslatról – amely Martina Šimkovičová (SNS) kulturális miniszter ötlete – azt írják, hogy emlékeztet Vladimír Mečiar és Ján Slota harmadik kormányának szabályaira, akik döntően a magyarellenes nacionalista érzelmek felkorbácsolásával próbáltak szavazatokat szerezni.

A kulturális miniszter javaslata visszahozná például az 1995-ben hozott, később megszüntetett úgynevezett nyelvfelügyelőket, akik ellenőriznék a nyelvtörvény betartását. Jelentős bírságot lehetne kiszabni, például egy dél-szlovákiai magyar rádió 2500 eurót (egymillió forintot) fizetne, ha a műsorában csak magyarul figyelmeztetne az árvízre. A minisztérium szerint bizonyos szereplők sokszor megsértik a hatályos nyelvtörvényt, mivel a bírság túl kicsi, nem elég egyértelmű a szabályozás és nem elég szigorú az állami ellenőrzés.

„Különösen sérülnek a nyilvánosságnak szánt tájékoztatással kapcsolatos rendelkezések, ahol nem tartják be az államnyelvű szöveg betűméretét és tartalmi azonosságát a más nyelvű szöveggel. A más nyelvű szöveg gyakran jobban látható, mint az államnyelvű szöveg. Egyes földrajzi nevek jelölése is sérül” – idézi a lap a minisztériumot.

A minisztérium szerint találtak egy magyar politikust is, aki jóváhagyta mindezt. Gyimesi Györggyel (korábban Juraj Gyimesi), a parlamenten kívüli Magyar Szövetség jelenlegi tagjával egyeztettek, aki elfogadta a törvénymódosítás melletti érveket – írta a Paraméter. Pártja ugyanakkor hivatalosan nem tud az egyeztetésről.

Ehhez kapcsolódóan: Gyimesi György, a Fideszt másoló szlovákiai politikus

Nem mindenki ért egyet a szigorítással, például a szlovák jobbközép Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) sem.

Az irodalmi nyelv védelme nem csorbíthatja a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait – közölte a lap szerint Jozef Hajko, a parlament kulturális és médiabizottságának tagja a KDH részéről. Szerinte a módosítás különösen a magyar–szlovák kapcsolatokat vetheti vissza „a sötét kilencvenes évek mečiarizmusának” szintjére. „A kulturális minisztérium újabb törvényi ostorcsapást tervez az ellenzékre, ezúttal a nemzeti kisebbségekre mérni, ami elfogadhatatlan” – tette hozzá.

A Fico-kormányt közeli szövetségesének tartó magyar kabinet nem kívánja hivatalosan kommentálni a módosítási terveket, ugyanis még nincs hivatalos kormányzati előterjesztés – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter a 444.hu alapján.

Silvia Hroncová korábbi kulturális miniszter szerint kollégájának csak egy ideológiai vázlata van, és csak a parlamenti vita során derül majd ki, hogy meddig akarnak elmenni a törvény módosításával.

Ehhez kapcsolódóan: Orbánnal az EU és a liberalizmus ellen: kisebbségi magyarok az EP-választáson