Sztrájkba lép a Boeing több mint harmincezer dolgozója

Tiltakozó akció a Boeing rentoni gyára előtt 2023. szeptember 12-én

Határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdenek az amerikai repülőgépgyártó dolgozói, miután az érintetteket képviselő szakszervezet nem tudott megállapodni a vállalattal a béremelés mértékéről.

A mintegy 33 ezer munkavállalót képviselő szakszervezet csütörtökön bejelentette, hogy elutasították a cégvezetés azon ajánlatát, amelynek értelmében négy év alatt 25 százalékkal emelnék a béreket.

Az érdekképviselet szavazásán 94,6 százalék volt az elutasítás pártján. Előzőleg nagyjából 40 százalékos béremelést követeltek az érintettek.

A komoly pénzügyi veszteségeket elszenvedő Boeingre nézve súlyos csapást jelent a sztrájk, különösen azután, hogy különböző biztonsági problémák és balesetek miatt egyébként is sokat romlott a hírneve.

Kelly Ortberg, a vállalat új vezérigazgatója arra is figyelmeztetett, hogy a munkabeszüntetés veszélybe sodorja a céget.

A Boeing továbbra sem pörgetheti fel a legkelendőbb 737 MAX típusú repülőgépe gyártását, mivel erre a minőség-ellenőrzés igazolható javulásáig nem adott engedélyt az amerikai szövetségi légügyi hivatal (FAA), miután az év elején röviddel a felszállás után kiszakadt az egyik új utasszállító ajtaja.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával