Szuverenitásvédelmi Hivatal: A Transparency International dezinformációt terjeszt és kárt okoz az országnak

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a tihanyi Tranzit fesztiválon 2024. augusztus 24-én

A Transparency International (TI) Magyarország az átláthatóság és a korrupcióellenesség kisajátításával fejti ki a Magyarországra káros, az országot és az állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységét az Egyesült Államok érdekében – állapította meg a Szuverenitásvédelmi Hivatal most lezárult vizsgálata. Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója szerint ellenzékben a Fidesz is hivatkozott a jelentéseikre.

A Transparency International Magyarország Alapítvány finanszírozásának, tevékenységének és kapcsolati hálójának áttekintése alátámasztja, hogy a vizsgált szervezet egy több mint harminc éve működő globális lobbihálózat részeként, a hálózat mögött meghúzódó nagyhatalmi érdekek mentén fejti ki politikai nyomásgyakorló tevékenységét. A Transparency International nevű hálózatot az Amerikai Egyesült Államok érdekeit képviselő Világbank hozta létre, hogy érvényesítse stratégiai célkitűzéseit – írta közleményében a Szuverenitásvédelmi Hivatal a TI tevékenységével kapcsolatban a június 18-án indított egyedi, átfogó vizsgálat lezárása után.

A hivatal megállapítása szerint a TI külföldi állami finanszírozás bevonásával végzi tevékenységét. A szervezetet működtető nemzetközi hálózat fő finanszírozói a Világbank legnagyobb szavazati erővel rendelkező államai, valamint az Európai Bizottság, de ott van a jelentős támogatók között a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány is. A szervezetet több mint nyolcvan százalékban külföldi forrásokból működtetik a hivatal szerint.

„A TIM mögött meghúzódó nemzetközi hálózat által tematizált »átláthatóság«, »korrupcióellenesség« fogalmai nem a közélet tisztaságát, a piaci résztvevők közötti kiegyenlített versenyt szolgálják, hanem az amerikai gazdasági és politikai érdekek érvényesítésének fegyverei. A TIM ezen témák kisajátításával fejti ki Magyarországra káros, Magyarországot és a magyar állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységét” – fogalmaznak a közleményben.

A hálózat és az annak szabályai, céljai mentén működő szervezet fő fegyvere a berlini központban készülő korrupcióérzékelési index, amelyet a TI-t finanszírozó és/vagy vele együttműködő szervezetek, illetve maga a TI is képes érdekei szerint manipulálni. A jelentés szerint a korrupcióérzékelési index és felhasználása a dezinformáció minden formai kellékével rendelkezik, mivel alkalmas arra, hogy valótlan állításokat igaznak tüntessen fel. A TI által évente közreadott korrupcióérzékelési index módszertana manipulatív, alkalmassá teszi arra a korrupcióérzékelési indexet, hogy befolyásolják országok nemzetközi megítélését. A TI Magyarország ennek a tudományosnak álcázott felmérésnek a kommunikációjával próbálja az országot és az államigazgatási szerveket rossz színben feltüntetni. A szervezet az Európai Bizottságnak készített, dezinformációt tartalmazó árnyékjelentéseivel valódi politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz Magyarországnak – közölte az SZH.

A feltárt információk elemzése és összefüggések kiértékelése alapján a hivatal megállapította, hogy a szervezet működése nem átlátható – derül ki a közleményből.

Ligeti Miklós: Ellenzékben a Fidesz is dolgozott a jelentéseikből

Még tanulmányozzák a 33 oldalas jelentést – mondta a Szabad Európának Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója. Ami biztos – tette hozzá –, hogy a saját törvényüket sem sikerült betartani: a szuverenitásvédelmi törvény szerint az ilyen jelentéseket a közzététel előtt 15 napos határidővel meg kell küldeni az érintett szervezetnek, hogy észrevételt tehessen, majd harminc napon belül reagálni kell az észrevételekre. Ehhez képest az történt, hogy a kormánypárti médiának szivárogtattak a jelentésből, most meg közzétették, nekik nem küldték el véleményezésre. Ez az eljárás ebben a formában formai, alaki értelemben törvénysértő – fogalmazott Ligeti Miklós.

A szokásos kormánypárti rögeszmék csokorba szedve, a súlyosan tendenciózus megállapításokat néhány tárgyi tévedéssel is fűszerezik – foglalta össze reakcióit az eddig megismert szöveg alapján. „Nyilván fáj, hogy leleplezzük a korrupciós visszaéléseket, és rámutatunk a közpénzlenyúlásokra. Mindig a rossz hír hozóját kell megölni, most is éppen ezt próbálják megvalósítani” – fogalmazott.

A Fidesz ellenzékben a TI korrupcióérzékelési indexére hivatkozva vonta kérdőre az akkori kormányt – emlékeztetett. Varga Mihály Veres János akkori szocialista pénzügyminisztert interpellálta a parlamentben 2008-ban, számonkérte, hogy miért esett vissza az ország a 37.-ről a 42. helyre. Mostanra a 77. helyen van Magyarország – jegyezte meg. Orbán Viktor is hivatkozott ellenzékben a jelentéseikre. Ellenzéki képviselőként hasznos, megbízható és hiteles volt a korrupcióérzékelési indexük, kormányon pedig dezinformáció. „Ebben semmi meglepő nincs. Most annyi a különbség, hogy az eddigi szájkarate mellé hozzátettek egy sok száz millió forintból működő, közhatalmi jogosítványokkal felruházott hivatalt” – mondta.

Az SZH jelentése hemzseg a számadataiktól, kiadások, bevételek – ezek mind nyilvánosak a honlapjukra feltöltött beszámolókból –, majd megállapítják, hogy nem átláthatók. Ilyen értelemben teljesen ellentmondásos a jelentés, a rájuk vonatkozó adatokat átvizsgálva mondják, hogy átláthatatlanok – érvelt a korrupcióellenes civil szervezet jogi igazgatója.

Ehhez kapcsolódóan: A TI szerint alkotmányellenes a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása