Hogy éltünk 2021-ben? – Helyzetkép Magyarországról

Your browser doesn’t support HTML5

Modern kori rabszolgatartás, lakcímbiznisz az ukrán határon és hogyan lehet túlélni a járványt vagy a rendszert? Videós, infografikonos helyzetjelentés Magyarországról 2021-ben.

Helyzetjelentés Magyarországról 2021-ben

Három olyan ember segítségével mutattuk meg a modern kori rabszolgaságot, akiknek sikerült megszökniük fogvatartóiktól. Hazánkban becslések szerint körülbelül 36 ezer embert tartanak fogva házi rabszolgaként. Az irataikat általában elveszik, adják-veszik, használják őket, mintha tárgyak lennének.

Your browser doesn’t support HTML5

Rabszolgasors Magyarországon: van, ahol már divat lett a csicskatartás

Infografikonon mutattuk be, hol szerepel a listán Magyarország, ha az éves nettó átlagkeresetről van szó:

Bemutattuk Kistiszahátat is, ahol ma már semmi sincs, a házak düledeznek, a templomot bezárták, a harangot is elvitték. Az itt maradtak szerint az elmúlt években valakik kilóra megvettek 160 házat és telket.

Your browser doesn’t support HTML5

Videón az elnéptelenedő falu, amelyet kilóra felvásárolnak

Tudósítottunk a borsodi Felsődobszáról, ahol egy egész utcában nincs vezetékes víz. A térség komoly összeget kapott az ivóvízhálózat fejlesztésére, de a családoknak mégis a kútra kell járniuk.

Your browser doesn’t support HTML5

"Miért nem jöttek nekünk szólni?" - egy utca ivóvíz nélkül

A magyarok nem is túl elégedettek a hazai infrastruktúra állapotával:

Utánajártunk, hogy ment a lakcímbiznisz Tornyospálcán, ahol 340 ember volt bejelentve egyetlen romos szabolcsi házba. Az egyik kamulakos és lakcímnepper segítője is megszólalt, aki szerint a kormányhivatal és a polgármester is tudott az ukránok fiktív betelepítéséről.

Your browser doesn’t support HTML5

Így ment az "ukrán" lakcímbiznisz Szabolcsban

(Azóta salátatörvénybe rejtve megszavazta az Országgyűlés azt a javaslatot, amely szélesre tárja a kaput a voksturizmus előtt – írja a Társaság a Szabadságjogokért. A módosítás megváltoztatja a lakóhely fogalmát: a jövőben nem kell ténylegesen az adott címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít.)

Megmutattuk, hogy az órabéreket nézve hol állunk a többi EU-tagállamhoz képest:

Illetve azt is, hogy ha a kormány működésére fordított kiadásokat nézzük, akkor rögtön megváltozik a helyzetünk a listán:

Hogyan változtatta meg életünket a járvány?

Mesélt nekünk utolsó útjáról és a járvány utáni terveiről is a fiatal idegenvezető, aki a válság miatt elveszítette a munkáját – de a mosolyát nem.

Your browser doesn’t support HTML5

"Olyan ez, mint egy szürreális álom"

Beszélgettünk azzal a bokszolóból lett taxisofőrrel is, aki a járvány alatt szokatlan másodállást választott magának: regényíró lett. Könyvei bestsellerek lettek, de a taxizással sem hagyott fel.

Your browser doesn’t support HTML5

Boksz, taxi, bestseller – sikertörténet a járvány alatt

A rendszer ellenségei

Beszélgettünk Iványi Gábor lelkésszel, aki szerint az adóhivatal 260 milliós inkasszójának valódi oka az, hogy Orbán Viktor rajta akar bosszút állni.

Your browser doesn’t support HTML5

"A liberális múltjára emlékeztetem Orbánt"

Megkerestük a Freeszfe tanárait és diákjait, akik a saját kezükbe vették egyetemük és saját maguk (szabadságának) sorsát, és kiiratkoztak az SZFE-ről, megalapították a Freeszfét. A Vészkijárat program nekik kínál lehetőséget, hogy európai egyetemeken diplomázzanak, miközben tanulmányaikat régi tanáraikkal folytatják a Freeszfe Egyesületben.

Your browser doesn’t support HTML5

"Magunknak csinálunk órarendet" - hová vezet a vészkijárat?

Infografikán mutattuk be a Policy Solutions kutatásának eredményét, amely szerint:

Videónkból megismerhették Jant, aki még csak kétéves volt, amikor Afganisztánból Magyarországra került. Többet élt az úton, mint hazájában, pár dologra mégis emlékszik Kabulból. Egyszer szeretne elmenni szülővárosába, de addig is egy dologra koncentrál: a focilabdára. Minden nap edz – profi játékos szeretne lenni.

Your browser doesn’t support HTML5

"A jövőt mindig egy labdával képzelem el" – egy afgán fiú álma

Amikor kizsákmányolnak egy gyermeket

Bemutattuk Pintér Mariann, azaz Manka sorsát, aki gyerekként bántalmazó családban nőtt fel. Amikor az óvodás kislány testén már fojtogatás nyomai voltak, kiemelték és nevelőszülőhöz került, de nem sokáig. Az édesapja katona volt, és kellett a szolgálati lakás, így a kislánynak vissza kellett térnie bántalmazó családjához. Manka azóta felnőtt, és segíteni próbál azoknak a gyerekeknek, akik családon belüli erőszak áldozatai.

Your browser doesn’t support HTML5

"Nekem nem lehet fájdalmat okozni"

Egy cseh dokumentumfilm kapcsán az internetes szexuális abúzus veszélyeire is felhívtuk a figyelmet. A statisztikák szerint ugyanis több százezer szexuális predátor vadászik az interneten, ahol a járvány miatt egyre több időt töltöttek a gyerekek.

Your browser doesn’t support HTML5

Ragadozók a neten - a gyerekekre vadásznak

A boldogság receptje?

Nem utolsósorban azokról is szót ejtettünk, akik így is, úgy is boldogok, és gyermekük vagy gyermekeik boldogulásáért is megtesznek mindent.

A fiatal anya négy gyermekével él Budapesttől nem messze egy szalmával szigetelt jurtában. Mindig is törekedett arra, hogy észrevegye a boldogság lehetőségét, még a férje betegsége és halála idején is.

Your browser doesn’t support HTML5

"Pofátlanul boldog vagyok": özvegy, nagycsaládos és jurtában él

Egy Asperger-szindrómás gyermek, akit kilök magából a magyar közoktatás. Egy anya, aki maga próbálja az állam feladatát pótolni, és hiába kér segítséget a minisztériumtól. 170 ezer gyerek és családjuk: számukra az integrált közoktatás csak papíron létezik.

Your browser doesn’t support HTML5

Hiába zseni a kisfiú, a magyar közoktatásban nincs helye