Tartósan lelassult az emberek beoltása

Benedek Magdolna orvos adminisztrál egy beteggel a kecskeméti kórházban, 2021. május 4-én.

Tovább csökkent a kórházban és a lélegeztetőgépen ápolt betegek száma, miközben a járvány 128 újabb áldozata hunyt el. Jó ideje lelassult a hazai oltási ütem, előző nap is csak 24 ezer ember első oltását sikerült megszervezni. Magyarországnak túl gyors az uniós vakcinaútlevél, Ausztriának túl lassú.

A járvány 128 újabb áldozatát jelentette az állami tájékoztatás szerdán. Több mint 28 ezer honfitársunk halt már közvetlenül a járvány miatt, ami lakosságarányosan már a legtöbb áldozat a világon.

Ehhez kapcsolódóan: Arányosan Magyarországon haltak bele a legtöbben a járványba

Egyre kevesebben vannak viszont kórházban. Szerdára is több száz fővel csökkent a számuk, pontosan 4 374 főt jelentettek. A lélegeztetőgépen lévők száma is csökkent, jelenleg ezzel az eszközzel 511 súlyos, koronavírusos beteg életéért küzdenek.

Megint lassan megy az oltások megszervezése

A korábbi hónapokhoz képest napok óta kevés első oltás beadása sikerült. Szerdán is nagyjából 24 ezerrel több, legalább egy oltást megkapott embert jelentett az állam. Ez jelenleg 4 millió 123 ezer ember.

Ehhez kapcsolódóan: Miért állnak ennyi ideig a vakcinák az államnál?

Jelenleg már nagyjából kétmillió adag felhasználatlan oltás áll a kormánynál.

Magyarországnak túl gyors, Ausztriának túl lasssú

Magyarország nem kíván becsatlakozni az Európai Unió vakcinaútelvelének tesztelésébe, így várhatóan nálunk csak júliustól fog működni a rendszer. Számos helyen az azonban már korábban is működhet, az állampolgároknak kell majd igényelnie ezt az okmányt.

Ehhez kapcsolódóan: Új részletek az európai vakcinaútlevélről, júliustól már mindenhol működni fog

Ausztria is utóbbi országok között van, de ők még gyorsabb bevezetést szerettek volna, mivel az országnak meglehetősen fontos a turizmus. Ezért saját okmányt adnak ki, jelentette be Sebastian Kurz kancellár. Május 19-től például ezzel a kártyával lehet majd étterembe vagy színházba menni Ausztriában.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan alakulnak a nyári utazási szabályok Európában?