Tbiliszi "brutalista" valósága: a múlt pusztuló kincsei

Rituálék Palotája – Tbiliszi

Egyre több turista utazik Tbiliszibe a szovjetkori építészet miatt. Még akkor is, ha az úgynevezett brutalista építészet maradványai szó szerint egyik napról a másikra tűnnek el az utcákról.

Tbiliszi kacskaringós épületegyüttesét 1984-ben adták át, eredetileg például esküvői helyszínként. Később egy hírhedt, helyi oligarcha, Badri Patarkatsishvili "családi háza" lett. Jelenleg egy rendezvényszervező cég bérli.

Ez a jenga-szerű épület korábban egy minisztériumnak adott otthont, jelenleg a nemzeti bank székhelye.

Egyre több külföldi turistát érdekelnek Tbiliszi egyedi, szovjet építészeti emlékei.

Lakótelep, az épületek között gyalogos híddal Tbiliszi külvárosában.

A helyiek viszont értéktelennek tartják ezeket, ráadásul az ország kommunista múltjára emlékeztetik őket.

Az ausztrál Maurice Wolf turisztikai irodája kifejezetten Tbiliszi úgynevezett brutalista építészeti stílusú látnivalóinál szokott túrákat szervezni. Szerinte 2019 óta egyre több, elsősorban nyugat-európai turista kíváncsi ezekre a "betonszörnyekre".

Egy férfi sétál a Georgia Krónikái emlékműnél.

Azelőtt, hogy 2020-ban lezárták volna a határokat a járvány miatt, Wolf és francia társa, Helene Veilleux fejenként 35 euróért vezették körbe a turistákat Tbiliszi brutalista épületeinél. A honlapjuk Tbiliszi szovjet építészetéről szóló aloldalát csaknem 250 ezren keresték fel. Most, hogy lassan talpra áll az idegenforgalom, vasárnaponként szoktak idegenvezetést tartani ezeknél.

A Georgia Krónikája emlékművet 1985-ben építették.

Más utazási irodák is meglátták a brutalista stílusú épületek iránti érdeklődést, és elkezdtek hasonló túrákat szervezni napi 170 dollárért.

Tbiliszi korábbi régészeti múzeuma.

A brutalista építészetben magát az épület szerkezeti anyagát, így például a vastag betonszerkezeteket hangsúlyozták látványelemként.

Az egykori Kommunista Párt parkolója.

Ezek az épüetek felkerülhettek volna Tbiliszi képeslapjaira is akár. Ehelyett az enyészet tárgyává válnak vagy magánkézre kerülnek, mert a politikai múlt által beárnyékolt építészet sem a helyieket, sem a hatóságokat nem érdekli. A fenti parkolóházhoz hasonló épületek nem tartoznak a nemzeti örökségvédelem alá sem.

2016-ban készült ez a fénykép a "szovjet Batman"-ről, azaz a Tbiliszi Műszaki Főiskola 1976-os domborművéről.

A domborművet, amely Tbiliszi egyik legforgalmasabb helyén van, 2018-tól kezdve folyamatosan, éjszakánként bontották le teljesen.

Így tüntették el teljesen 2018-2019 között a domborművet.

Mára semmi sem maradt belőle.

Wolf szerint a helyieket nem izgatta a "szovjet Batman" esztétikája, így annak eltüntetése sem hatotta meg őket. "Az emberek többsége túl szegény ahhoz, hogy valami olyasmivel törődjön, amit csak a múlt csúf mementóinak gondol."

Egy szovjetkori dombormű.

Az idegenvezető azt mondja, az emberek nem mérik fel helyesen az épületek építészeti, esztétikai értékét, mert a legtöbben nem tudnak elvonatkoztatni attól a gyűlölt politikai rendszertől, amihez köthetőek.

A gyalogos híd a Tbiliszi külvárosában található lakótelepen.

A brutalista épületek többsége azonban - masszív szerkezetének köszönhetően - még jogi védelem nélkül is fennmaradhat egy ideig.

Cigiszünet a korábbi minisztériumi épület előtt.

Ezeknek a masszív betonszerkezeteknek az elbontása ugyanis túl költséges lenne az ingatlanfejlesztőknek.