Testet ölt Ukrajnában Európa első 3D-nyomtatású iskolája

Hipermodern építési technológiával épül Lvivben egy iskola, amely a szervezők reményei szerint mintául szolgál majd az Ukrajnára váró hatalmas újjáépítési projektekben.

Egy 3D-nyomtatással készülő iskola építési munkálatai Lvivben május 24-én

Rétegről rétegre épül Európa első 3D-nyomtatással készülő iskolája a nyugat-ukrajnai Lviv egyik városrészében.

Egy nyomtatófúvóka teríti a betonkeveréket a lvivi helyszínen

A projektet a Team4UA humanitárius csoport szervezte, amely a COBOD International, egy dán, 3D-s nyomtatással foglalkozó építőipari vállalat berendezéseit használja. A nyomtatórobot működtetéséhez és felügyeletéhez háromfős csapatra van szükség.

Egy művész által megálmodott ábrázolás arról, hogy nézhet majd ki a lvivi általános iskola

Az iskolát mintának szánják hasonló létesítmények építéséhez Ukrajna-szerte. Kijev szerint legalább 277 iskolát rombolt le az orosz invázió, így ukrán gyerekek ezrei maradtak tanterem nélkül.

A lvivi általános iskola elképzelt belső tere

Lvivben jelenleg 250.000 belső menekült él, akik közül több mint 75.000 gyerek. Az iskola 3D-nyomtatással készült terek, valamint fából és más anyagokból kézzel épített részekből áll majd.

Egy munkás dolgozik a 3D-s beton nyomtatási technológiával épülő iskola projektjén Lvivben 2023. május 24-én

Henrik Lund-Nielsen, a COBOD alapítója a BBC-nek Lvivben adott interjúban azt mondta, hogy a 3D-nyomtatási technológia „sokkal gyorsabb és sokkal olcsóbb”, mint a hagyományos építési módszerek. Kifejtette, hogy „az első projekten, amit az emberek megvalósítanak, jellemzően nem spórolnak, de ha egyszer beletanulnak, egyre gyorsabban és gyorsabban csinálják majd, és akkor pénzt takarítanak meg”.

Munkában a nyomtatófúvóka

Lund-Nielsen a BBC-nek elmondta, hogy a lvivi iskolához használt beton 99 százalékát Ukrajnából szerzik be. A projekt szervezői szerint hosszú távú céljuk, hogy több nyomtatót importáljanak, és a lerombolt épületek törmelékét is beépítsék a nyomtatáshoz használt, „fogkrémhez hasonlító” betonba.

A lvivi épület 3D-s nyomtatott része június elejére készül el, míg az iskola építését a tervek szerint 2023 végére fejezik be teljesen.