Tilos szerb rendszámmal behajtani Koszovóba

Your browser doesn’t support HTML5

A koszovói kormány döntése szerint mostantól tilos szerb rendszámú autóval behajtani az ország területére. A koszovói–szerb határon útblokádot állítottak a szerb tüntetők és felvonultak a koszovói különleges erők. Belgrád szerint a döntés jogsértő, Pristina szerint kölcsönös a korlátozás.

Your browser doesn’t support HTML5

Videó a koszovói-szerb határról

Balkáni szerkesztőségünk kint töltött egy éjszakát Jarinjénél, Koszovó és Szerbia határán. Itt állítottak útblokádot azok a szerb tüntetők, akik az ellen tiltakoznak, hogy Pristina olyan törvényt hozott a héten, amely szerint tilos Koszovóba behajtani szerb rendszámú autóval.

Az útblokádot észak-koszovói szerb kamionok és autók alkotják – mindkét irányba blokkolják a forgalmat Jarinjénél. Felvonultak a koszovói különleges erők, a Rosu egységei, de erőszakról nem érkezett beszámoló. A szerb televízió (RTS) szerint a kommandósok megmotozzák azokat az embereket, akik gyalog akarnak átkelni a határon.

Your browser doesn’t support HTML5

A koszovói különleges erők cserélik le a szerb rendszámtáblákat

Albin Kurti koszovói miniszterelnök azt mondta, „nem Koszovó akaratából lett kölcsönös az ideiglenes rendszámok rendszere, Szerbia kényszerített rá”. Szerbia nem ismeri el Koszovót független államként, különféle módokon blokkolja az ország csatlakozását nemzetközi szervezetekhez – de Belgrád EU-s álmainak sem éppen hasznos a Pristinával való konfliktus.

A rendszámok korlátozása nem egyoldalú, hiszen koszovói rendszámú autó 2008, a függetlenség kikiáltása óta nem hajthat be Szerbiába, ideiglenes rendszámot kell feltenni. Mostantól a szerb autókat Koszovó is csak ideiglenes rendszámmal engedi be, amely hatvan napig érvényes. Ez a rendszer, ahogy a koszovói kormányfő, Albin Kurti is kiemelte kölcsönös. Azonban sok szerb szerint az a különbség, hogy Koszovót az ENSZ kevesebb mint száz tagállama nem ismeri el független államként, míg Szerbia státuszát természetesen senki sem vitatja.

A Rosu kommandósa. Jarinje, Koszovó, 2021. szeptember 20.

Kilencezer-ötszáz közép-szerbiai autótulajdonost állít megoldhatatlan probléma elé a pristinai kormány döntése – nyilatkozta Milica Andrić az NVO, egy koszovói szerb civil szervezet részéről.

„A pristinai kormány korlátozni akarja a koszovói szerbek mozgási szabadságát” – mondta a koszovói szerbek pártjának alelnöke, Igor Simić. Szerinte „ez a törvény a brüsszeli egyezmény súlyos megsértése”.

Szerb tüntetők a határon. Jarinje, Koszovó, 2021. szeptember 20.

Az Európai Bizottság szóvivője, Peter Stano hangsúlyozta, hogy a feszültségkeltést mindkét félnek kerülnie kellene, a párbeszéd az egyetlen megoldás.

Koszovói kommandós az előtérben, szerb tüntető a háttérben. Jarinje, Koszovó, 2021. szeptember 20.

„Az egyszerű emberek nem tehetnek semmit. Ahogy tapsolnak, úgy kell táncolnunk. Požarevaci rendszámunk volt. Belgrádban voltam orvosnál, a testvéremet kellett volna hazavinnem. Egy órát vártunk értelmetlenül” – nyilatkozott Mifalj Demiri az N1 szerb hírcsatornának.

Készült a Danas.rs tudósításának felhasználásával.
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!