Tiltakozásul a föld alatt maradt

Újabb bányász tagadta meg a feljövetelt a belarusz államban, ahol egyre többen sztrájkolnak. Tiltakoznak az állami cég vezetése és a Lukansenka-kormány ellen is.

A Belaruskali cég egyik dolgozója, Aleh Kudzelko a műszak végén adta át tiltakozólevelét szakszervezeti társainak, amelyben kijelenti, hogy addig marad több száz méter mélyen, amíg nem teljesítik a követeléseit.

A szakszervezet beszámolója szerint a követelési pontok között szerepel a Belaruskali igazgatójának lemondása és azoknak a bányászoknak a szabadon engedése, akiket a kormányellenes tüntetések során börtönöztek be.

Aleh Kudzelko azt is követelte, hogy a biztonsági erők hagyják abba a tüntetők fogvatartását és verését, akik Belarusz-szerte tüntettek Lukasenka ellen.

Nem ő az első

De nem Aleh Kudzelko az első, aki sztrájkba kezdett. Szeptember 10-én egy másik bányász, Jurij Korzun is tiltakozását fejezte ki, ő azt írta: „Haladéktalanul hagyják abba a munkások megfélemlítését és zaklatását! Bocsássák szabadon a sztrájkbizottság letartóztatott tagjait! Szüntessék be a polgárok elrablását és a békés tüntetők fizikai támadását! Váltsák le az államfői posztot bitorló Lukasenkót”.

Jurij Korzunt még aznap erőszakkal eltávolították, miután több mint négy órát töltött a bányában egy géphez láncolva.

Nem akármilyen cégről van szó

Az állami tulajdonban lévő Belaruskali a világ egyik legnagyobb kálisó termelője. A vállalat körülbelül 16 000 embert foglalkoztat, és a belorusz kormány egyik kiemelt pénzforrása.

Több, a Belaruskalihoz hasonló állami vállalat dolgozói is sztrájkba léptek az augusztus 9-i botrányos elnökválasztást követően. A legtöbb sztrájkszervezőt bűncselekmény lekövetésével fenyegették meg.