Több beteg életét vesztette egy gázai kórház elleni izraeli rajtaütésben

A Nasszer kórház egyik kórterme Hán Júniszban 2023. december 17-én

Hatalmas felfordulást okozott a Gázai övezet déli részének legnagyobb kórházában az izraeli katonai művelet, a helyi egészségügyi illetékesek szerint négy beteg meghalt az intenzív osztályon, mert nem kaptak elég oxigént.

Az izraeli védelmi erők már előző héten bekerítették a Hán Júniszban található Nasszer kórházat, ahol több száz dolgozó és beteg rekedt benn, a készletek pedig erősen fogytán vannak.

Néhány órával az intézmény elfoglalása előtt egy páciens meghalt, míg hat másik megsebesült az izraeli katonák és a palesztin enklávét uraló Hamász terrorszervezet fegyveresei közötti tűzharcban.

A rajtaütést azután indították meg, hogy a hírszerzés „hiteles értesüléseket” kapott, amelyek szerint az egészségügyi létesítményben tartottak fogva egyes túszokat, és ott lehet még a holttestük.

Ehhez kapcsolódóan: Drámai rajtaütés Gázában: két kimentett túsz, több mint hatvan palesztin halott

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő leszögezte, hogy „precíz és korlátozott” műveletet hajtanak végre, és nem fogják erővel távozásra kényszeríteni a dolgozókat és a betegeket.

A tisztségviselő csütörtökön este arról számolt be, hogy még tart a terület átkutatása, de többtucatnyi fegyverest már őrizetbe vettek ott, köztük hármat, aki részt vett az október 7-i terrortámadásban. Arra is kitért, hogy a kórházban gránátokat és más lőszereket találtak, korábbi radarképek alapján januárban az udvarról lőtték a zsidó államot.

Egy szabadon bocsátott túsz előző hónapban tudatta, hogy őt és több mint kéttucatnyi társát a Nasszer kórházban tartották fogva a szélsőséges iszlamisták.

Gázában olyan mértékű az éhínség, hogy az emberek állati takarmányon élnek, és a földből ássák ki a vizet

Eközben a jelek szerint megfeneklettek az újabb tűzszünetről szóló tárgyalások.

Benjámin Netanjáhú izraeli kormányfő pedig határozottan visszautasította a háború utáni jövőről szóló amerikai elképzeléseket, különösképpen a palesztin állam megteremtésére vonatkozóan.

Miután éjszaka beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, azt írta a korábban Twitterként ismert X-en, hogy országa nem fog elfogadni „nemzetközi diktátumokat a palesztinokkal való tartós rendezést illetően”.

Aláhúzta: a palesztin állam egyesek általi egyoldalú elismerésével csupán „jutalmaznák a terrorizmust”.

Netanjáhú emellett ígéretet tett az offenzíva folytatására és annak kiterjesztésére is az egyiptomi határ mentén fekvő Rafah városra, ahol az övezet 2,4 milliós összlakosságának nagyjából a fele tartózkodhat jelenleg.

Biden ismét óva intett egy nagyszabású rafahi hadművelettől, és az igen sérülékeny helyzetben lévő polgári lakosság megóvására szólított fel – tudatta a washingtoni Fehér Ház.

Egyik helyről a másikra kell menekülniük a palesztin családoknak

Egyelőre nincsen jele annak, hogy a háború a végéhez közeledne, sőt egyre nő a kockázata a konfliktus kiszélesedésének, miután fokozódnak az összecsapások Izrael és a szomszédos Libanonban aktív, iráni támogatású Hezbollah között. Szerdán a síita milícia rakétatámadásának áldozatául esett egy izraeli katona, több másik pedig megsebesült. Erre válaszul a zsidó állam is légicsapást hajtott végre, amelyben három fegyveres és tíz civil vesztette életét.

Izrael azután indított háborút Gázában, hogy a Hamász terroristái a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1200 embert megöltek, és körülbelül 250 túszt ejtettek, akik közül 130-at továbbra is fogva tartanak. Utóbbiak közül 29-ről azt feltételezik, hogy halott.

Ehhez kapcsolódóan: Nemzetközi Bíróság: Izraelnek biztosítania kell, hogy ne legyen népirtás Gázában

A gázai hatóságok szerint a halálos áldozatok száma meghaladta a 28 ezret. Az izraeli fél azt állítja, hogy körülbelül nyolcezer fegyveressel végeztek eddig, de erre nem mutattak be bizonyítékot. A harcokban mostanáig 232 izraeli katona vesztette életét.

Az izraeli hadsereg aláhúzta, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolta a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból.

A Gázai övezet 2,4 milliós lakosságának több mint 85 százaléka, 1,9 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. Vannak, akik attól tartanak, hogy nem is térhetnek már vissza.

Izrael bombázni kezdte a kórházat Hán Júniszban, újabb kétezer ember menekült Rafahba

Készült az AP tudósításának felhasználásával