Több lett az új koronavírusos beteg, mint az újabb beoltott szerdára

A tiszavasvári idősotthonban oltanak, 2021. január 28-án.

Bár vakcina a kormány tájékoztatása alapján most biztosan van, az oltások tényleges beadása nagyon lelassult. 1 279 új koronavírusos beteget regisztráltak szerdára és 98 újabb közvetlen áldozata is van a járványnak.

Szerdáig 292 627 ember kapott oltást a kormány tájékoztatása szerint, ami csak 1 231 fővel magasabb érték, mint a keddi. Az állami tájékoztató oldal nem írt semmilyen magyarázatot arra, hogy miért lassult le ennyire az oltások beadási sebessége.

Már keddre is nagyon lelassult az oltások beadása, pedig oltások most a kormány szerint pont vannak. Kedden Pfizer-szállítmányt jelentettek be, illetve a hétvégén megérkezett 40 ezer dózis AstraZeneca termék. Aki vállalja, hogy az EU gyógyszerfelügyelete által nem engedélyezett anyagot fecskendezzenek belé, az orosz hatóanyagot is kaphat, az állam szerint abból 20 ezer emberre elég ért ide ténylegesen.

Ehhez kapcsolódóan: Alig kétezer újabb ember kapott csak koronavírus elleni oltást keddre

Orosz termékből egymillió adagot vásárolt az állam, kínaiból 2,5 milliót, de ez a teljes mennyiség csak májusra illetve júniusra érkezhet meg a kormány elmondása alapján. Eközben a Pfizer , a Moderna és az AstraZeneca szállítmányai is folyamatosan érkezni fognak.

A kormány tájékoztatása szerint március végéig csak a Pfizer és a Moderna termékeiből csaknem egymillió adag, azaz félmillió ember két dózisára elég vakcina fog megérkezni Magyarországra.

Több az újabb beteg

1 279 újabb koronavírusos megbetegedést regisztrált a magyar egészségügy, ami több, mint ahány embert szerdára be tudtak oltani. A járvány miatt regisztráltan 98 ember hunyt el szerdára, így a vírus azonosított, közvetlen áldozatainak száma 13 347 főre emelkedett Magyarországon.

3747 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen, mindkét érték egy kis csökkenést mutat az előző napihoz képest. De ahogy az új betegek számánál, itt is a 10-14 napos átlagokból érdemesebb a valós folyamatokra következtetni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértőcsoportja közben Vuhanban járt, a koronavírus eredetét vizsgálják. Ők megerősítették az eddigi becsléseket, szerintük is az a legvalószínűbb, hogy a vírus az állatokról terjedt át az emberre.

Több mint egy hete, múlt hét hétfőn a Magyar Orvosi Kamara (MOK) levélben kérte az OGYÉI főigazgatóját, hogy a honlapjukon hozzák nyilvánosságra Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az úgynevezett alkalmazási előiratra. Az OGYÉI az orosz termék alkalmazási előiratát azóta kitette az oldalára.

Ehhez kapcsolódóan: Az orvosok is szeretnék tudni, hogy az állam mit adatna be a betegeknek

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!